Burgerlijke partijen Rwandaproces ontstemd over optreden verdediging

Burgerlijke partijen Rwandaproces ontstemd over optreden verdediging

Meester Luc De Temmerman en zijn cliënt Bernard Ntuyahaga.

BRUSSEL - De families van de tien vermoorde Belgische para's hebben de akte van verdediging van meester Luc De Temmerman niet geapprecieerd. Vooral het feit dat hij zei ook in hun naam te spreken beviel hen niet. Een van de familieleden sprak er de advocaat tijdens een pauze ook op aan. Hun advocaten herinnerden in hun openingsakte aan de context van de genocide in Rwanda.
Toen meester De Temmerman maandagochtend zijn akte van verdediging naar voor bracht, zei hij dat hij pas vrijdag uit Kinshasa was teruggekeerd met een getuige en dat hij dat onder meer gedaan heeft voor de familieleden van de para's, omdat ook zij recht hebben op de waarheid.

Dat stelden de burgerlijke partijen allesbehalve op prijs. 'De slachtoffers zijn geschokt en verontwaardigd dat de verdediging het aandurft hier het woord te voeren in hun naam', zei meester Laurent Kennes. 'Dat is haar taak en haar plaats niet.'

Tijdens de onderbreking sprak een van de familieleden meester De Temmerman er ook op aan, voor het oog van de televisiecamera's. Dat was voor de advocaat van de beschuldigde, Bernard Ntuyahaga, meteen een aanleiding om te protesteren bij de voorzitster van het assisenhof.

De andere burgerlijke partijen verwezen in hun openingsrede naar de context van de Rwandese genocide en de rol van ex-majoor Ntuyahaga. Volgens meester Eric Gillet moest eraan herinnerd worden dat die genocide maandenlang minutieus werd voorbereid en zelfs aangekondigd was.

'De voorbereidingen zijn waarschijnlijk al begonnen in 1992, toen de Interahamwe-milities zijn gevormd', zei de advocaat. 'Dit was geen tribaal conflict, maar een poging van een geprivilegieerde kaste om haar macht te behouden. Maanden vooraf waren er al tekenen. Het brein achter de genocide, kolonel Theoneste Bagosora, verliet in 1993 de vredesgesprekken in Arusha en zei dat hij de Apocalyps voorbereidde. Diezelfde Bagosora heeft dat nog herhaald op 27 maart 1994. Begin 1994 kreeg de UNAMIR van een hooggeplaatste informant al gedetailleerde informatie over de voorbereidingen die aan de gang waren. De 'doodsmachine' stond klaar, maar het Westen heeft niet willen luisteren.'
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees