Umaru Yar'Adua wint Nigeriaanse presidentsverkiezingen

Umaru Yar'Adua wint Nigeriaanse presidentsverkiezingen
ABUJA - Umaru Yar'Adua, de gouverneur van de noordelijke deelstaat Katsina, heeft de zaterdag gehouden Nigeriaanse presidentsverkiezingen met een overweldigende meerderheid van stemmen gewonnen. Dat heeft de voorzitter van de kiesraad maandag bekendgemaakt.
Yar'Adua deed mee namens de partij van Olusegun Obasanjo, de voormalige militaire heerser die in 1999 tot president werd gekozen, nadat het land vijftien jaar bijna onophoudelijk door het leger was geregeerd. In 2003 werd Obasanjo herkozen, volgens velen dankzij grootschalige fraude. Hij mocht zich dit keer niet weer verkiesbaar stellen.

Atiku Abubakar

De belangrijkste oppositiekandidaat, vice-president Atiku Abubakar, wil dat de verkiezingen ongeldig worden verklaard. Volgens Abubakar zijn er in het land nooit eerder verkiezingen gehouden die zo slecht verliepen als die van zaterdag. De verkiezingen voldeden niet aan internationale normen en werden gekenmerkt door talrijke problemen, zei de waarnemersmissie van het International Republican Institute zondag. De 59 waarnemers van het IRI hebben onregelmatigheden geconstateerd zoals te jonge kiezers, foute kiezersregisters, volgestopte stembussen, stemmen in groepen en partijwaarnemers en politiemensen die kiezers instrueerden op wie ze moesten stemmen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees