Oostelijke poort Franse dwangburcht uit 1302 blootgelegd in Kortrijk

KORTRIJK - Bij werken voor de heraanleg van de Onze-Lieve-Vrouwestraat in het centrum van Kortrijk zijn donderdagnamiddag restanten van een poort van een Franse dwangburcht uit de periode van de Guldensporenslag blootgelegd.
'De bouw van de burcht werd in 1297 aangevat door graaf Gwijde van Dampierre en door de Franse koning afgewerkt', aldus Philippe Despriet, projectleider van de Vereniging Archeologie Zuidwest-Vlaanderen. 'De Franse koning verschanste zich in 1302 met een driehonderdtal medestanders na de Brugse Metten in deze burcht.'

In het verleden werden al andere delen van de burcht teruggevonden. Op deze vondsten baseerden geschiedkundigen en archeologen en de stad Kortrijk zich om een maquette van de burcht te maken.

Donderdag werd de oostelijke poort van de burcht blootgelegd. De vondst staaft de bestaande theorieën. 'Wat wel nog ontbreekt, is de grote zuidelijke poort die in de richting van de Grote Markt gezocht moet worden. De kans bestaat dat de eerste glimp van deze poort ook in de loop van de heraanleg te zien zal zijn', aldus nog Despriet.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees