VN-gezant moet Sudan binnen de drie dagen verlaten

KHARTOEM - De Sudanese regering geeft VN-gezant Jan Pronk drie dagen de tijd om het land te verlaten. Dat heeft het Sudanese staatspersbureau gemeld. De reden voor het besluit is dat Pronk zich vijandig zou hebben opgesteld tegenover de Sudanese regering en het leger en betrokken zou zijn bij activiteiten die niet verenigbaar zouden zijn met zijn mandaat.
Sudan heeft VN-secretaris-generaal Kofi Annan schriftelijk gevraagd Pronk te ontslaan als speciaal gezant voor Sudan. Annan heeft Pronk gevraagd naar New York te komen voor overleg, zei VN-woordvoerder Stephane Dujarric. Pronk vertrekt maandag uit Sudan.

Pronk ligt in Sudan onder vuur omdat hij eerder deze maand op zijn weblog melding heeft gemaakt van hevige gevechten tussen het Sudanese leger en rebellen in Darfur, waarbij honderden doden zouden zijn gevallen. Volgens Pronk is het slecht gesteld met het moreel van de troepen, zijn generaals ontslagen en weigeren sommige militairen nog te vechten.

Het leger beschuldigde Pronk donderdag van psychologische oorlogvoering en eiste excuses. De volgende dag zou het hoofd van de missie van de Verenigde Naties in Darfour tot persona non grata zijn verklaard. Pronk zet zich in voor het stationeren van een VN-vredesmacht in Darfur, maar de regering in Khartoem wil daar niets van weten.

,,Aanwezigheid van VN in Darfour is van groot belang''
Een woordvoerster van de VN in Genève had geen commentaar op het besluit van Sudan, maar benadrukte dat de uitlatingen op het weblog van Pronk alleen de persoonlijke mening van de VN-gezant weergeven. Groot-Brittannië veroordeelde het besluit van Sudan. ,,Dit is een contraproductieve maatregel, die niets zal bijdragen aan het oplossen van de problemen van Sudan'', zei staatssecretaris van buitenlandse zaken voor Afrika Lord Triesman.

Ook de Europese Unie veroordeelde de maatregel tegen Pronk. ,,De situatie in Darfour verslechtert snel'', zei EU-woordvoerder Amadeu Altafaj Tardio. ,,De aanwezigheid van de Verenigde Naties is voor honderdduizenden burgers in Darfour van groot belang.'' Amnesty International beschuldigde de Sudanese regering ervan opnieuw blijk te hebben gegeven van ,,gruwelijke onverschilligheid'' over het welzijn van haar eigen burgers.

,,De afgelopen twee maanden hebben Sudanese functionarissen de uitvoering van de VN-resolutie voor de inzet van zo'n twintigduizend VN-vredessoldaten consequent gedwarsboomd, terwijl de regering schokkend genoeg een nieuw offensief is begonnen met de burgers van Darfour als doelwit'', aldus Amnesty, die de internationale gemeenschap opriep sancties in te stellen tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor mensenrechtenschendingen in Darfour en de druk op de regering om akkoord te gaan met een VN-vredesmacht op te voeren.

In juni zegde de Sudanese regering alle VN-organisaties in het land behalve UNICEF en het Wereldvoedselprogramma de wacht aan, omdat de VN een rebellenleider vervoer zou hebben geboden. Een dag later trok de regering het besluit na een gesprek met VN-vertegenwoordigers in.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees