Kwartaalverlies van 6 miljard voor Ford

Kwartaalverlies van 6 miljard voor Ford
DEARBORN - Het Amerikaanse autoconcern Ford Motor heeft in het derde kwartaal volgens voorlopige cijfers een verlies van 5,8 miljard dollar (4,6 miljard euro) geleden. Vooral de verliezen in Noord-Amerika wegen zwaar.
Het verlies per aandeel bedraagt 3,08 dollar. Ford had in dezelfde periode vorig jaar een verlies van 284 miljoen dollar (of 15 cent per aandeel) opgetekend, zo kondigde het bedrijf maandag aan.

Het grootste verlies in meer dan veertien jaar is grotendeels bepaald door eenmalige kosten, door herstructureringen, afvloeiingen en afschrijvingen in Noord-Amerika (2,2 miljard dollar voor belastingen) en bij de in Groot-Brittannië gevestigde merken Jaguar en Land Rover (1,6 milard dollar). Zonder die elementen zou het verlies 1,2 miljard dollar bedragen, wat in lijn was met de verwachtingen van analisten.

Ford realiseerde van juli tot september een omzet van 36,7 miljard dollar, een daling met 4,1 miljard dollar. De nieuwe ceo Alan Mulally, die van vliegtuigbouwer Boeing overkwam, omschreef de resultaten in het persbericht als ,,duidelijk niet aanvaardbaar''.

Noord-Amerika staat in voor een verlies voor belastingen van 2 miljard dollar, Europa 13 miljoen dollar en Azië-Pacific 56 miljoen dollar. Zuid-Amerika genereerde 222 miljoen dollar winst voor belastingen.

Gelijktijdig maakte Ford bekend dat de balanscijfers van 2001 tot het tweede kwartaal van 2006 herzien worden, om rekening te houden met een aantal transacties op de financiële markten. ,,Ford zal de integrale kwartaalresultaten publiceren bij de publicatie van de gereviseerde resultaten'', luidt het.
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees