Vakbonden vinden crisismanager Financiën niet nodig

BRUSSEL - De uitspraken van minister Freya Van den Bossche over een crisismanager bij Financiën lokken reacties uit bij de vakbonden. De ACOD vindt een externe crisismanager voor Financiën niet nodig. De onafhankelijke vakbond NUOD predikt stabiliteit. Het ACV hield een enquête, waaruit bleek dat personeelsgebrek het grootste probleem vormt.
ACOD stelt dat het zich altijd heeft verzet tegen partijdige benoemingen van managers in de openbare sector. De vakbond wijst op de onvoldoende middelen om personeel aan te trekken. Niet eens 3 op 5 afvloeiingen zouden worden vervangen, aldus ACOD Financiën, die nog wijst op de onaangepaste opleidingen, een niet-werkbaar evaluatiesysteem en een gebrek aan vooruitzichten.

,,Er is geen tweede kapitein nodig om de Titanic Financiën voor de ondergang te behoeden, maar goed opgeleide 'matrozen' om de pompen te bedienen'', luidt het bij de socialistische overheidsvakbond.

NUOD Financiën stelt voor om de bestaande managers hun werk te laten doen. Ook de NUOD wijst op de onoordeelkundige personeelsafbouw. Financiën heeft een derde hervormingsprogramma niet nodig, maar heeft nood aan stabiliteit, luidt het.
NUOD herhaalt dat de aanwerving van duizend extra fiscale controleurs een meeropbrengst genereert van zo'n 500 miljoen euro. De vakbond wijst er nog op dat bepaalde taken bij gebrek aan personeel niet meer uitgevoerd kunnen worden.

ACV Openbare Diensten haalt een enquête aan bij het personeel van Financiën over de problemen bij het ministerie. Ook hier is het grootste probleem het personeelsgebrek doordat vertrekkers niet worden vervangen. Ander punt van kritiek is de te complexe wetgeving. Andere punten van ontevredenheid zijn de opleiding en het gebrek aan loopbaanperspectief. Tachtig pct vindt het management ontoereikend.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees