Vakantie

Skiën wordt duurder in Duitsland

Skiën wordt duurder in Duitsland
Wintersporters moeten in het komende seizoen in de Beierse skigebieden dieper in de portemonnee tasten. Wegens de gestegen energieprijzen en een meerwaardebelasting van drie procent vanaf januari hebben de uitbaters van skiliften een prijsverhoging tot vijf procent aangekondigd.
Dagkaarten worden tussen de 50 cent en drie euro duurder. In elk geval bieden vele skipistes combitickets aan, waarmee vooral gezinnen verder tegen gunstig tarief kunnen sporten.

In Allgäu klagen de liftuitbaters over concurrentievervalsing met Oostenrijk, Italië en Zwitserland. In deze landen gelden voor liften verminderde meerwaardebelastingtarieven van telkens tien procent in Oostenrijk en Italië en bijna vier procent in Zwitserland. ,,Dat is voor de regio een echte ramp", zei Augustin Kröll van de Fellhornbahn in Oberstdorf. Voor dringend noodzakelijke investeringen hebben de liftuitbaters geen speelruimte meer.

De Beierse wintersportoorden vrezen echter geen daling van het aantal wintersporttoeristen. De verhoogde liftprijzen zullen door een gunstiger aanbod op het vlak van gastronomie en hotels gecompenseerd worden. Op dat vlak liggen de prijzen in de buurlanden dan weer een stuk hoger. Kröll: ,,De kosten voor de skiliften maken bij een toeristenbudget ongeveer tien procent uit. Dat kunnen de gasten wel aan".

Van de circa 160 kabelbanen en meer dan 1.000 skiliften in Duitsland bevindt zich ongeveer tweederde in het Zuid-Duitse Alpengebied. Ze ontvangen volgens de Duitse Federatie voor Kabelbanen en Sleepliften jaarlijks rond de zeven miljoen gasten. De omzet van de sector ligt rond de 80 miljoen euro.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees