Jongeren vaker slachtoffer op het werk

BRUSSEL - Jonge werknemers hebben twee keer meer kans op een arbeidsongeval dan hun oudere collega's. Ze staan ook vaak bloot aan ongunstige en ongezonde werkomstandigheden. Dat blijkt uit het statusrapport 'jongeren' dat maandag werd bekendgemaakt bij de start van de Europese week voor de veiligheid op het werk.
Uit het statusrapport van Prevent, het Instituut voor preventie, bescherming en welzijn op het werk, blijkt dat de helft van de jongeren tussen 15 en 24 jaar vindt dat hun werk een invloed heeft op hun algemene gezondheid. Velen maken gewag van alle soorten slaapproblemen. De meest gerapporteerde gezondheidsklachten zijn hoofdpijn, nek- of schouderpijn en rugpijn.

Bij de fysieke belasting vormen repetitieve bewegingen voor 50,2 procent van de Belgische respondenten het grootste risico voor jonge werknemers. 37,5 procent van de jongeren is minstens een kwart van de tijd aan lawaai blootgesteld. Bij de psychische risico's spant het hoge werkritme de kroon. Zowat 60 procent van de jongeren haalt dit risico aan.

De Europese Week is een initiatief van het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk. Onder het motto 'Start Veilig' wil de week de aandacht richten op het bevorderen van de preventiecultuur bij jonge werknemers, schoolgaande en studerende jongeren.

Prevent zette verder het project 'Safety Coaches' op. Safety Coaches zijn oudere en ervaren werknemers die de jongere in de onderneming begeleiden bij hun eerste stappen. De Safety Coach helpt bij het onthaal en de opvolging van jonge werknemers. Prevent verzorgt de korte opleiding van de Safety Coach en kan eventueel hulp bieden bij de implementering. Bedrijven kunnen hierbij rekenen op financiële steun van het Ervaringsfonds.
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees