Recordaantal vogels geteld

BRUSSEL - Het jaarlijkse vogeltelweekend van Natuurpunt heeft begin februari een recordaantal vogels en vogelspotters opgeleverd. Meer dan achtduizend gezinnen telden 352.000 tuinvogels, of gemiddeld 43 vogels per tuin. Dat is een absoluut record, zo blijkt uit de definitieve resultaten van de actie ,,Vogels Voeren en Beloeren''. De huismus blijft de meeste getelde en de merel de meest verspreide tuinvogel.
Het gemiddelde aantal vogels per tuin lag dit jaar met 43 ruim 30 procent hoger dan in 2004 en 2005, toen er respectievelijk 33 en 31 vogels werden genoteerd.

,,Door de langdurige koude en de invasie van soorten als de zwarte mees en de boomklever kwamen recordaantallen vogels naar de voedertafels'', aldus Natuurpunt. ,,Heel wat soorten bereikten hun hoogste aantallen sinds het begin van de tellingen.''

Zowat alle vogels uit de top tien werden vaker (tot 96 procent meer) gezien dan in 2005. Enkel de huismus bleef in aantal op hetzelfde niveau, maar blijft wel de meest geziene vogel in Vlaanderen. Per tuin zijn er gemiddeld vijf huismussen. Daarna volgen de koolmees en de merel, ook net als vorig jaar.

De opvallendste trend is dat de kleinere soorten in veel grotere aantallen naar de voederplaatsen kwamen, aldus Natuurpunt. Zo verdubbelde de vink in aantal per tuin en belandt zo op de vijfde plaats. Naast de lange koudeperiode is een slechte beukennotenoogst hiervoor een mogelijke verklaring: die drijft de vinkensoorten naar de tuinen, zo luidt het. De Turkse tortel blijft elk jaar vaker gezien worden en komt op de vierde plaats.

Ook de meest verspreide vogel, de merel, is dezelfde als vorig jaar. In 97 op de honderd tuinen werd de soort opgetekend. Na de merel volgen de koolmees en het roodborstje. De huismus staat hier op zeven. Het volgende telweekend vindt plaats op 3 en 4 februari 2007.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees