Gevangenissen overbevolkt

Gevangenissen overbevolkt

De gevangenis van Nijvel Foto: photo news

BRUSSEL - Momenteel zitten er 9.692 mensen opgesloten in de Belgische gevangenissen. Maar er is slechts plaats voor 8.311 personen. In de gevangenissen zitten ook 933 psychiatrisch geïnterneerden. Minister van Justitie Laurette Onkelinx plaatst de overbevolking van de gevangenissen als ,,bijzonder punt'' op de agenda van het volgende kernkabinet.
De gevangenispopulatie kende in april van dit jaar met 9.828 opgeslotenen een piek. De toestand is en blijft volgens Onkelinx zorgwekkend, temeer omdat een honderdtal plaatsen (in Jamioulx, Nijvel en Dendermonde) onbeschikbaar zijn door werken.

Volgens Onkelinx is de toestand bijzonder kritiek in de arresthuizen, waar hoofdzakelijk mensen zijn opgesloten die nog niet zijn veroordeeld. Momenteel zijn er 3.542 mensen in voorlopig hechtenis, goed voor 40,4 procent van de gevangenisbevolking.

De beslissingen die volgens het kabinet Onkelinx versneld moeten worden, gaan over de heroriëntering van de geïnterneerden naar de klassieke zorgverstrekking, de overbrenging van buitenlandse gedetineerden naar hun land van oorsprong om ze daar hun straf te laten uitzitten, de versnelling van de procedure voor de aanwerving van personeel en het naleven van een strikte kalender voor werken die gepland zijn in de gevangenissen.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees