'Schiltz zocht toenadering tot Vlaams Belang'

BRUSSEL - Minister van Staat en oud-Volksunie-kopstuk Hugo Schiltz wilde in zijn laatste levensjaren de verschillende Vlaams-nationalistische strekkingen met elkaar verzoenen en zocht daarvoor ook toenadering tot het Vlaams Belang. Dat zegt Paul Doevenspeck, die jarenlang met Schiltz samenwerkte in hun advocatenkantoor.
Doevenspeck werkte met Schiltz sam en in het advocatenkantoor Schiltz, Doevenspeck & Partners. Hij was ook lid van de Volksunie.

'Op het einde van zijn leven zocht hij toenadering tot extremere groepen binnen het Vlaams-nationalisme. Langzamerhand was hij gaan inzien dat we als Vlamingen nooit echt iets zouden bereiken als we in gespreide slagorde voortstreden', aldus Paul Doevenspeck.

Zo deed Hugo Schiltz na de IJzerbedevaart van 2004, waar slechts 3.000 mensen op afkwamen, een poging om de organisatoren van de IJzerbedevaart en de afgesplitste Ijzerwake bij elkaar te brengen. In 2006 vatte hij het plan op om de initiatiefnemers van het Lentemanifest en het Warandemanifest op één lijn te krijgen, maar toen werd Hugo Schiltz ziek en overleed hij twee maanden later.

Paul Doevenspeck bracht in de zomer van 2005 op vraag van Schiltz een ontmoeting tot stand met Gerolf Annemans van het Vlaams Belang. Dat gebeurde bij Doevenspeck thuis in Oostmalle.

'Tijdens dat gesprek, dat een paar uur heeft geduurd en dat erg constructief was, heeft Schiltz onder meer vragen gesteld over het migratiestandpunt van het Vlaams Belang. Hij vond ook dat het VB toenadering moest zoeken tot andere partijen, onder meer door nieuwe mensen aan te trekken (...) Schiltz was optimistisch, maar hij zag ook in dat er nog veel water naar de zee moest vloeien voor er tussen alle Vlaamse partijen een consensus kon worden bereikt', aldus nog Doevenspeck.

Annemans bevestigt de ontmoeting. Het was volgens hem een verkennend gesprek om te kijken hoe het Vlaams Belang betrokken kon worden in het bundelen van de Vlaamse krachten nadat de partij haar migrantenstandpunt had aangepast, aldus Gerolf Annemans.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees