België bleef gespaard van gevreesde grieppandemie

België bleef gespaard van gevreesde grieppandemie

Foto: reuters

De A/H1N1-griep die in de lente heel wat slachtoffers maakte in Mexico en de Verenigde Staten, is niet doorgebroken in ons land. Dat blijkt uit een eerste evaluatie van het registratienetwerk van de Vrije Universiteit Brussel en de Université Libre de Bruxelles.
'Het virus bereikte tijdens de zomer wel degelijk het Europese continent, maar de gevolgen waren tot nu toe zeer beperkt', luidt het.

Met de medewerking van 93 huisartsen, verspreid over de tien Belgische provincies, noteert het registratienetwerk sinds juli alle griepgevallen, zowel de seizoensgriep als de A/H1N1-griep, in ons land.

'Uit een eerste evaluatie van de cijfers blijkt nu dat België ontsnapt is aan de gevreesde grieppandemie. Op zijn hoogtepunt zorgde de griep voor twee bijkomende zieken per dag in de gemiddelde huisartsenpraktijk', aldus de VUB. Ook het aantal hospitalisaties en het aantal sterfgevallen was veel lager dan bij een uitbraak van de gewone seizoensgriep.

Uit de cijfers blijkt dat 53 procent van de grieppatiënten mannen waren. Vooral de jongere bevolking werd getroffen: 42 procent was jonger dan twintig en slechts 6 procent was ouder dan zestig jaar. Achttien procent van de grieppatiënten had echter een risicofactor, waardoor griep ernstigere gevolgen kon hebben.

'Het aantal gevallen daalde de afgelopen week, voor de derde week op rij, voort tot nog 137 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners. Daarmee lijkt de eerste grieppiek wel echt voorbij', besluit de VUB.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees