Olympisch pisteprogramma: bond ongerust

De Belgische Wielrijdersbond (KBWB) is niet gelukkig met de mogelijke wijzigingen die de Internationale Wielerunie UCI aan het olympisch pisteprogramma wil aanbrengen.
KBWB-voorzitter Laurent De Backer stuurde UCI-voorzitter Pat McQuaid alvast een brief om zijn ongerustheid over de toekomst van het baanwielrennen te uiten. Voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen zal het programma op de baan ingrijpend gaan veranderen. De UCI bekijkt momenteel wat er precies veranderd kan worden, maar een definitieve beslissing valt in december.

De individuele achtervolging, de puntenkoers en de koppelkoers moeten alvast vrezen voor hun olympische status. De UCI wil de verhoudingen in wedstrijden voor mannen en vrouwen gelijktrekken. Voor beide geslachten zouden er vijf disciplines overblijven: sprint, teamsprint, keirin, ploegenachtervolging en omnium. De KBWB is akkoord dat men moet openstaan voor vernieuwing, maar is het niet eens met deeenzijdige veranderingen die voorgesteld worden en de wijze waarop dit gebeurde. Zo is de pistecommissie niet betrokken bij dit project en werd ook de mening van de nationale federaties niet gevraagd.

Volgens de wielerbond zou het schrappen van de ploegkoers, de individuele achtervolging en de puntenkoers wellicht de dood van de pistewerking in tal van landen inluiden. 'De KBWB wenst geen ongefundeerde kritiek te spuien, maar doet een oproep om de verandering grondiger te bestuderen. De KBWB stelt voor om alle mogelijke alternatieven te bestuderen en hierbij eventueel in fasen te werken (2012 en 2016), in plaats van overhaast en zonder overleg beslissingen te nemen', klinkt het.
Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.