Duitse tv-zenders geven fouten in Tibet-berichtgeving toe

De Duitse nieuwszender N-TV heeft maandag toegegeven dat het foutief nieuwsmateriaal over Nepal heeft uitgezonden in plaats van de protestacties van Tibetanen tegen de Chinese overheersing. Ook een website van een andere Duitse zender, RTL, gaf toe dat een foto van Nepal foutief gepubliceerd werd. Zondag had het Chinese persagentschap Xinhua de Westerse media ervan beschuldigd, valse berichtgeving te doen over het geweld in Tibet.
N-TV zei dat een foto en videobeelden getoond op 20 maart in een reportage over Tibet in feite in Nepal was genomen. Volgens de zender hadden de redacteurs de fout bemerkt en daarop door andere beelden vervangen. "Het spijt ons enorm", zei een woordvoerder van N-TV. Het materiaal in kwestie was afkomstig van internationale persagentschappen.

RTL gaf toe, op haar internetsite een foto "in een foute context" te hebben geplaatst. Ook hier ging het om een foto uit Katmandu, waar de Nepalese politie betogers met de wapenstok bewerkte.

Ook de krant Berliner Morgenpost werd van manipulatie beschuldigd. Het drukte een foto af waarop ordetroepen een Chinees ontzetten die door Tibetaanse amokmakers was belaagd. In de begeleidende tekst werd gesteld dat de foto aantoonde "hoe een jongen door de ordetroepen door de straten van Llhasa wordt opgejaagd en gearresteerd". De hoofdredacteur van de krant weigerde zich te verontschuldigen: "Een vrije berichtgeving uit Tibet is niet mogelijk, daar heerst censuur", zo verdedigde Carsten Erdmann zich. "Van kwade wil of manipulatie spreken, is grotesk", aldus nog Erdmann.

Xinhua had tevens uitgehaald naar de Amerikaanse nieuwszenders Fox en CNN en naar de krant Washington Post. Ook zij hadden uitgepakt met videobeelden en foto’s uit Nepal, Fox zelfs met "betogingsfoto’s" uit India. Tot dusver hebben die media nog niet op de aantijgingen gereageerd.

China ziet in het -naar zijn mening bewuste- foutieve gebruik van beelden "een vaak door de buitenlandse media gebruikte tactiek om de reputatie van de Chinese regering met ongefundeerd materiaal te besmeuren". Westerse politici die met al te gespierde kritiek op ’Tibet’ uitpakten, zoals de voorzitster van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi, werden gewezen op hun "dubbele moraal". "Hun (selectieve) verontwaardiging wordt opgespaard voor die gelegenheden waar het hun eigen belangen het best uitkomt", schreef Nieuw China. Pelosi en co "spelen hun morele autoriteit om over mensenrechten te praten kwijt wanneer zij zich opwerpen tot verdedigers van brandstichters, plunderaars en moordenaars".

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees