Es-Saadi levenslang geschorst, behalve in Vlaanderen

Es-Saadi levenslang geschorst, behalve in Vlaanderen
De internationale arbitragecommissie van de sport (TAS) heeft de Belgische atleet Ridouane Es-Saadi donderdag levenslang geschorst. Die schorsing geldt echter niet in Vlaanderen.
Ridouane Es-Saadi liep in 2005 een schorsing op van 6 maanden na de vondst van Epo, clenbuterol & groeihormoon in de zomer van 2004 na een trainingsstage in Sankt Moritz. Destijds keerde hij plots naar huis terug in overleg met de VAL (Vlaamse Atletiekliga) omdat daar (officieus) een leeg doosje doping in zijn kamer gevonden was.

In 2006 werd hij in januari in de crosscupwedstrijd in Mol opnieuw betrapt, dit keer op het gebruik van methadon, maar de atleet werd eind juni 2006 wel vrijgesproken door de Vlaamse dopingcommissie omdat de apotheker een 'besmet' stampertje zou gebruikt hebben bij het maken van een medicijn. De IAAF (Internationale Atletiekfederatie) kon zich hiermee niet verzoenen en ging in beroep bij het TAS, die hem nu levenslang heeft geschorst.

'Typisch vonnis voor België'

Eddy De Vogelaer, voorzitter van de Vlaamse Atletiekliga (VAL) en co-voorzitter van de Koninklijke Belgische AtletiekBond, reageert verrast op het nieuws dat Ridouane Es-Saadi door het TAS levenslang is geschorst voor dopinggebruik, maar dat deze sanctie niet geldt in Vlaanderen.

'Ridouane Es-Saadi is enkel geschorst buiten Vlaanderen. Dit is weer een typisch vonnis voor België, het toont nog maar eens met welke vreemde staatstructuur wij hier zitten. Overal in de wereld kan de IAAF hem tegenhouden om te lopen, in Vlaanderen (en wellicht ook Brussel) lukt dit echter niet', klinkt het.

'Wij zullen Es-Saadi geen stokken in de wielen steken en geen verdere juridische stappen ondernemen, maar wij verwachten niet dat hij zich nog zal proberen aan te sluiten bij een Vlaamse club. Nu, voor Es-Saadi heeft het nog weinig nut om zich voor te bereiden voor het volgende veldloopseizoen, in de Crosscup kan hij slechts aan een drietal wedstrijden deelnemen.'
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.