1,2 miljoen kippen en 136.000 buffels omgekomen bij cycloon

BANGKOK - De cycloon Nargis heeft in Myanmar de dood veroorzaakt van 1.250.194 kippen en 136.804 buffels. Het land heeft nood aan (6,7 miljard euro voor de wederopbouw. Dat meldt een hulpverleningsorganisatie, die cijfers van de militaire junta citeert.
De regering van Myanmar maakte donderdag 'bizarre' cijfers bekend tijdens een presentatie voor tweehonderd buitenlandse delegaties. De delegaties waren door de junta uitgenodigd om de hulp aan het geteisterde land te stroomlijnen, zegt Penny Lawrence, internationaal directeur van Oxfam, die op de presentatie aanwezig was.

Een van de meest bizarre aspecten van de presentatie, die werd voorgezeten door juntaleider Than Shwe, was de boodschap van het regime dat de hulpverlening na de doortocht van de cycloon achter de rug is.

'Volgens de junta is de fase van de hulpverlening voorbij en alle nodige hulp, zoals het ter beschikking stellen van water, voedsel en tenten, is ter plaatse, zeggen de militaire leiders. Ze zijn naar eigen zeggen reeds toe aan de wederopbouw', aldus Lawrence.

Dat staat in schril contrast met de boodschap van de internationale hulpverleners, die benadrukken dat drie weken na de doortocht van de cycloon, nog heel veel mensen wachten op de broodnodige hulpverlening. Volgens de VN verkeert Myanmar nog steeds in een noodsituatie.

Myanmar gaf vrijdag zijn verzet tegen helpers uit het buitenland op. De leider van de militaire junta Than Shwe zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon vrijdag toe dat alle buitenlandse helpers het land in mogen, ongeacht hun nationaliteit.

De Myanmarese autoriteiten hebben tot nog toe slechts enkele tientallen buitenlandse hulpverleners in het land toegelaten. Ze moeten allen in de havenstad Yangon blijven, terwijl de hulpgoederen in het rampgebied slechts door inheemse helpers verdeeld mogen worden.

Volgens hulporganisaties wachten in de verwoeste Irrawaddy-Delta nog tienduizenden overlevenden op eerste hulp. Daar bevinden zich volgens VN-schattingen nog 2,4 miljoen daklozen. Bij de cycloon zijn volgens officiële cijfers 78.000 mensen omgekomen en worden nog 56.000 mensen vermist.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees