Frankrijk maakt komaf met 35-urenweek

PARIJS - De Franse senaat heeft woensdag een pakket hervormingen goedgekeurd die de 35-urenweek verder uithollen. Op papier blijft de 35-urenweek behouden, maar bedrijven kunnen het aantal werkuren per week verhogen in samenspraak met vakbonden die minstens 30% van de werknemers in het bedrijf vertegenwoordigen.
Er komen ook strengere regels voor werklozen: wie twee ernstige jobaanbiedingen afslaat, krijgt een lagere uitkering.

Over het aantal wettelijke overuren en inhaaldagen zal voortaan ook binnen het bedrijf zelf en niet binnen de sector onderhandeld kunnen worden. Terwijl tot dusver jaarlijks niet meer dan 220 overuren toegelaten zijn op 1.607 werkuren, zijn voortaan 405 overuren mogelijk.

Het aantal wettelijk toegelaten werkdagen wordt opgetrokken van 218 naar 235. In het kader van een akkoord tussen vakbonden en directie kan zelfs tot 282 dagen per jaar worden gewerkt.

De hervormingen zouden in de herfst al van kracht kunnen worden.

'Meer werken om meer te verdienen', was een van de verkiezingsslogans van president Nicolas Sarkozy. Het linkse kamp noemt het plan 'een sociale achteruitgang' en heeft besloten zich in de komende dagen tot de grondwettelijke hof te wenden.
Corrigeer

NIEUWS