Pluto geen planeet meer

Pluto geen planeet meer

Foto: epa

PRAAG - De Internationale Astronomische Unie heeft beslist dat Pluto geen planeet meer is en dat ons zonnestelsel maar acht planeten telt. Dat is een gevolg van de nieuwe definitie voor een 'planeet'.
De IAU is de enige organisatie ter wereld die objecten in de kosmos mag definiëren en een naam geven. Aan de vergadering namen zowat 2.500 deelnemers deel, onder wie ook een afgevaardigde van de Koninklijke Belgische Sterrenwacht.

De astronomen beschouwen nu een planeet als een object dat rond de Zon wentelt en dat voldoende massa heeft om zich door zijn eigen zwaartekracht samen te persen tot een bolvormig ding. Bovendien dient het object zijn kosmische nabijheid opgekuist te hebben.

De nieuwe definitie was nodig vanwege de eindeloze discussies van de voorbije jaren over het statuut van Pluto en vanwege de vondst van een nieuw hemellichaam, dat groter is dan Pluto.

De acht planeten zijn volgens de organisatie: de Aarde, Mars, Venus, Mercurius, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus.

Dwergplaneet

Pluto beantwoordt niet aan de beschrijving van een planeet vermits de dwergplaneet zich in de Kuipergordel in de verre uithoeken van ons zonnestelsel met talrijke andere hemellichamen door het planetair stelsel beweegt.

De dwergplaneten in ons zonnestelsel zijn nu Pluto, Ceres (dat ooit al eens planeet was maar tot asteroïde werd ,,gedegradeerd'') en het mysterieuze object UB313 dat drie jaar geleden werd gevonden en de bijnaam Xena kreeg, naar een populaire tv-serie.

De beslissing van de IAU impliceert een herschrijven van de boeken over astronomie, naast praktische beslommeringen voor bijvoorbeeld volkssterrenwachten en planetaria.
Corrigeer

Meest recent - Online Leven