Deen Martin Pedersen wint Omloop van het Houtland

Deen Martin Pedersen wint Omloop van het Houtland

Foto: vdb

Martin Pedersen (Team GLS) heeft woensdag de 64e editie van de Omloop van het Houtland (1.1) met start en aankomst na 194 kilometer in Lichtervelde gewonnen. De Deen haalde het in een sprint met vijf van zijn landgenoot Michael Tronborg en de Nederlander Roy Curvers. Meteen een eerste compleet buitenlands podium voor deze wedstrijd.
Beste Belg was Steven De Neef met een vierde plaats net voor Jurgen Van De Walle.

Het volledig hertekende parcours nodigde de renners uit om meteen het gashendeltje open te draaien. In het eerste wedstrijduur werden dan ook net iets meer dan 50 kilometer afgewerkt. Aanvallen was dus volledig uit den boze al probeerden een vijftiental renners dat toch te verwezenlijken. Het peloton liet evenwel niet begaan en in een mum van tijd werd de leidersgroep meteen tot de orde geroepen.

Het duurde tot net voor de passage in Zarren, na goed 75 kilometer wedstrijd, voordat we een eerste serieuze afscheiding kregen. Een groep van zestien man met Jurgen Van De Walle, Pieter Van Speybrouck, Kristof Vandewalle, Bert De Backer, Andy Cappelle, Geert Verheyen, Timothy Vangheel, Steven De Neef, Ken Devaere, Sven Vandousselaere, Davy Tuytens, de Denen Michael Tronborg en Martin Pedersen, de Duitser Stefan Ganser en de Nederlander Roy Curvers met zijn landgenoot Jeffrey Wiersma ging voor het peloton uitrijden en kon snel een mooie kloof slaan. Achter hen kwam er toch een reactie op gang. Niko Eeckhout trok in de tegenaanval samen met onder andere de Nederlanders Floris Goessinen en Hans Dekkers en de Deen Martin Mortensen.

Quick Step

In de kopgroep kenden Sven Vandousselaere en Jurgen Van De Walle pech. Zij moesten met een lekke band aan de kant. Vandousselaere moest er definitief af en enkel Jurgen Van De Walle kon nog aanpikken bij het achtervolgende groepje met Niko Eeckhout, dat zo aandikte tot vijf eenheden. Datzelfde vijftal vervoegde nog voor het ingaan van de acht plaatselijke ronden, van elk 10,8 kilometer, de kopgroep waardoor we twintig leiders kregen. Het peloton, waarin de mannen van Quick Step het tempo bepaalden, volgde echter op anderhalve minuut. De voorsprong van de vluchters bleef slinken en op zowat 55 kilometer van de finish was de kloof nog een halve minuut groot.

Plots stokte de tegenaanval en reden de leiders opnieuw weg. James Vanlandschoot trachtte met nog enkele mannen naar de vluchters toe te rijden maar slaagde niet in hun opzet. In volle finale gingen Steven De Neef, Jurgen Van De Walle, de Nederlanders Floris Goessinnen en Roy Curvers met de Denen Michael Tronborg en Martin Pedersen hun kans. Achter hen werd er te lang geaarzeld en meteen mochten de zes spurten voor de eindzege. De 25-jarige Deen Martin Pedersen was daarin duidelijk de sterkste. De Nederlander Floris Goessinnen, die nog een wanhoopspoging onderging in de slotkilometers, kwam in de laatste rechte lijn ten val en moest de strijd staken.

"Lastige dag"

"Vandaag boekte ik mijn vijfde zege van het seizoen, meteen de mooiste", zei winnaar Pedersen na afloop. "Het was een lastige en lange dag. Vergeet niet dat we nog voor halfkoers al in de aanval waren met een klein groepje. Het peloton naderde snel in de plaatselijke ronden maar ineens liep onze voorsprong weer uit. Toen we uiteindelijk de volle finale met zes introkken wist ik dat het opletten geblazen was voor de Skil-Shimanorenners die toch met twee man voorin zaten. Goessinnen sprong weg en ik kon naar zijn wiel sluipen. Dan ben ik vol doorgegaan, met het gekende gevolg", aldus de Deen.
Corrigeer