Westerlo 0 - Standard 1

De Camargo bezweert behekst Kuipje

De Camargo bezweert behekst Kuipje

Foto: photo news

Standard ontsnapte op de valreep met de drie punten en de leidersplaats uit een behekst Kuipje van Westerlo. Vijfentachtig minuten lang schoten de Standard-aanvallers uit alle hoeken naast de gesloten kooi van Yves De Winter. Tot Igor De Camargo in de vijfentachtigste minuut dan toch de sleutel vond.
Door de uitgestelde wedstrijd van Anderlecht mag Standard zich de nieuwe leider van de Jupilerliga noemen. De Rouches leiden met twee punten voorsprong op paars-wit en zes op Club Brugge en mogen daar na een knotsgekke wedstrijd vol gemiste kansen best blij mee zijn.

Axel Witsel verscheen op het terrein op gouden schoenen, maar die staken maar bleekjes af in vergelijking met de fluo-gele exemplaren die Dieumerci Mbokani had aangebonden. Het was dan ook vooral naar de prestatie van de Congolees waarin het Westerlose Kuipje werd uitgekeken. De ongelukkige nummer zes in de eindstand van de Gouden Schoen spreekt ‘tot het einde van het seizoen’ niet meer met de pers, maar had bij monde van Standard-directeur Pierre François laten verstaan dat hij zou ‘ontploffen tegen Westerlo’.

Mbokani hield slechts gedeeltelijk woord. De explosieve spits kreeg van Wilfried Dalmat liefst vier goede kansen aangeboden, maar evenveel keer miste Mbokani doel. Eén keer schoot hij te vroeg, één keer zat een sterke doelman De Winter ertussen, twee keer mikte te hoog.

Bij Standard vierde Marcos zijn wederoptreden na zijn enkelblessure en behield de 17-jarige Mangala zijn plaats op de linksachter. De terugkeer van Marcos deed ook een ijzersterke Wilfried Dalmat deugd en Standard dwong via de rechterkant kans na kans af. Maar De Camargo besloot vroeg in de wedstrijd naast en Jovanovic vond De Winter op zijn weg.

Westerlo probeerde zich niet in te graven voor eigen doel, maar werd keer op keer achteruitgedrongen door een scherper Standard. Zelenka - in de ploeg ten koste van Wouter Scheelen - speelde als een slappe vod en voorin zat Tomou in de greep van het centrale duo Onyewu-Mikulic. Achteraan bij de thuisploeg was Van Hout de geschorste Van Kerckhoven komen vervangen.

Halfweg de eerste helft claimde Westerlo een penalty toen Onyewu Ruiz leek neer te halen in het penaltygebied. Veel leek er echter niet aan de hand. Voor de rest was het al Standard wat de klok sloeg. Op slag van rust stuurde Mbokani Witsel diep, maar ook de Gouden Schoen vond De Winter op zijn weg.

In de tweede helft bleef Standard met kansen morsen. Marcos miste een spectaculaire volley op voorzet van De Camargo, Jovanovic liep zich na een lange ren vast op Corstjens en De Camargo schoot onbesuisd over nadat hij door Mbokani alleen in het straatje was gestuurd.

Westerlo stelde daar maar schoorvoetend een kans tegenover. Adams bereikte met een schaarse diepe pass Ruiz, die naast het doel van Espinoza besloot. Standard kwam bijna na een blunder in de thuisverdediging op voorsprong. Van Hout en Van Imschoot miskeken zich op een hoge bal en Mbokani kon bijna profiteren. Zijn achterwaartse kopbal ging rakelings naast.

Hoe langer het 0-0 bleef, hoe meer Westerlo dan toch in zijn kansen begon te geloven. Adams, samen met doelman De Winter bij de beteren van Westerlo, zag zijn schot van de lijn gekeerd. Ruiz had andermaal de voorsprong aan de voet, maar besloot alweer naast. En de Westerlo-aanhang rukte zich al helemaal de haren uit het hoofd toen diezelfde Ruiz op aangeven van Van Imschoot over de bal trapte.

Het doelpunt zou dan toch aan de overkant vallen. Dalmat bracht de bal voor, Jovanovic legde (na een duwfout) af met de kop en De Camargo schoot de verlossende treffer binnen. Daar kon ook nog een laatst ultieme poging van Scheelen (centimeters naast) niets meer aan veranderen.

Doelpunten:
Igor De Camargo 84'
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.