Pieter Gysel: 'Kwartfinale wordt bijzonder moeilijk'

Pieter Gysel schaatst vrijdagavond op de Olympische Winterspelen in Vancouver de kwartfinales van de 500 meter shorttrack. "Dat wordt een bijzonder moeilijke opdracht, maar in shorttrack is alles mogelijk. Kijk maar naar mijn reeks van gisteren", vertelt de 29-jarige Belg.

Gysel moest het in zijn reeks onder meer opnemen tegen de Zuid-Koreaanse vicewereldkampioen Yoon-Gy Kwak en de sterke Amerikaan Jordan Malone. Hij lag bij het ingaan van de laatste ronde in derde positie en leek er alweer aan voor de moeite, toen Malone plots ten val kwam. Gysel kon zo nog een plaatsje opschuiven en plaatste zich alsnog voor de kwartfinales. Van alle 16 kwartfinalisten heeft hij wel de traagste tijd achter zijn naam staan.

In de kwartfinales wacht Gysel een nieuw duel met Yoon-Gy Kwak én met de Canadees François-Louis Tremblay, die in de reeksen een olympisch record schaatste en vier jaar terug in Turijn zilver won op de 500 meter. De vierde tegenstander is de Let Haralds Silovs. "Het wordt zonder twijfel een erg snelle race", weet Gysel. "De 500 meter is niet meteen mijn favoriete afstand, omdat ik niet de topsnelheid haal van de specialisten op deze korte afstand. Maar we zien wel. Dat ik op deze afstand, met de tegenstanders die ik in mijn reeks had, in de kwartfinales sta, is sowieso al een bonus".

Pieter Gysel was naar Vancouver gekomen met de ambitie om op de 1500 meter de top-6 te halen en zich op de 1000 en 500 meter bij de beste acht te scharen. De Belg trof het echter niet bij de lotingen en moest zich op de 1500 meter tevreden stellen met een 9e plaats. Op de 1000 meter werd hij uitgeschakeld in de voorronde. Toch is iedereen het erover eens dat Gysel een sterk toernooi aan het schaatsen is. Op een persconferentie kreeg hij donderdag ook lof toegestrooid van de Australiër Steven Bradbury, de verrassende olympische kampioen op de 1000 meter van Salt Lake City 2002. Hij noemde Pieter Gysel één van zijn favoriete shorttrackers van het moment. "Van hem hebben we het beste hier nog niet gezien. Ik hoop echt dat hij zich op de 500 meter kan doorzetten", aldus Bradbury, die destijds goud won nadat de vier andere finalisten in de laatste bocht ten val waren gekomen.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.