Wrak van het jaar is een Volkswagen Polo

Wrak van het jaar is een Volkswagen Polo
Een Volkswagen Polo heeft dit jaar de dubieuze titel ''Wrak van het jaar'' in de wacht gesleept. De titel ''Wrak van het jaar'' wordt uitgereikt door Federauto, de Belgische Confederatie van de Autohandel en -reparatie en van de aanverwante Sectoren. De winnares, mevrouw Duca-Anciaux, krijgt een cheque van 3.000 euro, waarmee ze een tweedehands wagen kan kopen bij een autohandelaar erkend door Federauto.

Duca-Anciaux kocht haar Polo in de zomer van 2005 via het internet. Het tweedehands wagentje was zes jaar oud en had bijna 92.000 kilometer op de teller. De kersverse eigenares haalde haar zwarte Volkswagen op bij valavond en betaalde er 3.700 euro voor. Pas de volgende ochtend, bij daglicht, kwamen de gebreken aan het licht. De auto vertoonde overal verfsporen, de vergrendeling werkte niet naar behoren en de bestuurderszetel klapte niet naar voor.

De wagen had ook meteen motorpech en bij een eerste testrit kwamen de beschermstrips los. Later kwam aan het licht dat de handelaar de airbag na een ongeval zelf terug in het stuur had geplooid. Wanneer de eigenares haar factuur navlooit, merkt ze dat de verkoper daarin melding maakt van ''een wrak zonder waarborg''. Mevrouw Duca-Anciaux dient klacht in bij de politie, die het voertuig prompt van de weg haalt. De nieuwe eigenares had nauwelijks 150 kilometer met de wagen gereden.

De prijs ''Wrak van het jaar'' wordt uitgereikt in het kader van het salon AutoTechnica, dat plaatsvindt van 23 tot 26 april in Brussels Expo. Het is een initiatief van Federauto, dat mensen wil aansporen enkel tweedehands wagens te kopen bij erkende handelaars. Die zijn verplicht een jaar garantie te geven en een gestandaardiseerde bestelbon van Federauto op te stellen. Vanaf 1 december 2006 zijn de erkende handelaars ook verplicht om een ''Car-Pass attest'' af te leveren. Daarop is de historiek van de kilometerstand van het voertuig te zien.
Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN