Componist en BRT-producer Jef Van den Berg overleden

BRUSSEL - Jef Van den Berg, voormalig componist en eerste producer van de toenmalige BRT-televisie, is zaterdag op 89-jarige leeftijd overleden in zijn woonst in Berchem. Dat heeft de persdienst van de VRT woensdag bekendgemaakt.
Jef Van den Berg, geboren in Merksem op 18 oktober 1917, studeerde notenleer, piano en fagot aan het conservatorium van Antwerpen. In de jaren '40 en '50 was hij pianist in diverse amusementsorkesten. Hij leidde ook zijn eigen orkest. Van 1970 tot 1982 was hij docent notenleer aan de Studio Herman Teirlinck.

In 1961 trad hij in dienst van de toenmalige BRT. Tot 1982 was hij eerst regisseur en later producer bij de dienst Amusement. Hij realiseerde onder meer cabaret- en revueprogramma's en werkte mee aan 'Ontdek de Ster' en het erg populaire zondagnamiddagprogramma 'Binnen en Buiten'. Hij componeerde ook de muziek voor ontspanningsprogramma's ('Wat doen we met de liefde?') en televisiecabaret ('De Kanarifant'). Daarnaast leverde hij muziekbewerkingen voor diverse muzikale komedies ('Muziek voor twee', 'De dame en de knecht').

Zilveren Leeuw

In 1957 werd hij op het Festival della Canzone in Venetië bekroond met de Zilveren Leeuw voor het lied ''k Vergeet u nooit, Venetië' dat hij samen met Bert De Corte schreef.

Jef Van den Berg schreef ook muziek voor diverse Vlaamse artiesten, onder meer voor Will Ferdy, Louis Neefs en Lize Marke, die in 1965 met een lied van zijn hand ('Als het weer lente is') de geschiedenis inging als de eerste vrouwelijke Belgische kandidaat op een Eurovisiesongfestival in Napels. In 1963 werd hij bekroond met de Nederlandstalige SABAM-prijs voor muziek. Van den Berg pleitte ervoor om de eigen Vlaamse mensen kansen te bieden.

De uitvaartplechtigheid heeft vrijdag 27 april plaats om 10.30 uur in de kerk van Sint-Theresia aan de Grotesteenweg in Berchem.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees