Noord-Koreaanse 'kernproef' zorgt voor zenuwachtigheid

In Seoel kwamen honderden mensen samen om te protesteren tegen de Noord-Koreaanse kernproef Foto: ap

SEOEL -

De VN-veiligheidsraad komt om 22.00 uur Belgische tijd bijeen in New York naar aanleiding van de nucleaire test die Noord-Korea maandag heeft uitgevoerd. Dat zegt de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, die op bezoek is in Libanon. Pyongyang dreigde intussen al met nieuwe proeven.

Noord-Korea heeft maandag voor de tweede keer een ondergrondse kernproef gehouden. Het officiële Koreaanse Centrale Nieuwsagentschap (KCNA) zei dat de proef deel uitmaakte van 'maatregelen ter versterking van de nucleaire afschrikking voor zelfverdediging'.

Het Russische ministerie van Defensie bevestigde dat om 09.54 uur (02.54 uur Nederlandse tijd) een atoomexplosie had plaatsgevonden in het noordoosten van Noord-Korea. Het ministerie schatte de explosieve kracht tussen de tien en twintig kiloton, veel zwaarder dan Noord-Korea's eerste kernproef in 2006 en vergelijkbaar met de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki.

De explosie veroorzaakte een aardbeving met een kracht van 4,7 op de schaal van Richter, meldde het Amerikaanse Instituut voor Geologische Studies. 

Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap heeft Noord-Korea maandag ook drie korteafstandsraketten afgeschoten.

Kritiek en ongerustheid

De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak sprak van 'een provocatie die nooit getolereerd kan worden' en riep zijn veiligheidsadviseurs bijeen voor spoedberaad. 'De kernproef vormt een ernstige bedreiging voor de vrede en veiligheid op het Koreaanse schiereiland, in Noordoost-Azië en de wereld', liet het bureau van Lee in een verklaring weten.

In de straten van onder meer Seoel kwamen honderden mensen samen om te protesteren tegen de proeven en tegen de Noord-Koreaanse president Kim Jong-Il.

Ook China, de belangrijkste diplomatieke steun van Noord-Korea, is 'faliekant tegen' de kernproef. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking vraagt Noord-Korea terug te keren naar het zeslandenoverleg dat tot doel heeft de Noord-Koreaanse kernprogramma's te ontmantelen.

China levert voedsel en brandstof aan het land en heeft zich ook tegen aanvullende sancties verzet nadat Noord-Korea in april een langeafstandsraket had gelanceerd.

'Roekeloos', vindt Obama

De Amerikaanse president Barack Obama zei dat Noord-Korea de internationale gemeenschap 'direct en roekeloos' tart. 'Noord-Korea's gedrag vergroot de spanningen en ondermijnt de stabiliteit in Noordoost-Azië', zei Obama.

De Japanse premier Taro Aso noemde de Noord-Koreaanse proef 'onaanvaardbaar'. Japan vraagt en krijgt een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad. Noord-Koreaanse atoom- en raketproeven zouden in strijd zijn met resoluties van de raad.

Frankrijk zinspeelde maandag op 'aanscherping van sancties' tegen Noord-Korea.

Genoeg plutonium voor zes bommen

Noord-Korea veegde vorige maand internationale kritiek op de lancering van een langeafstandsraket van tafel. Het kondigde aan zijn atoomprogramma te hervatten en meer raket- en atoomproeven te zullen houden.

Aangenomen wordt dat Noord-Korea voldoende plutonium voor een stuk of zes atoombommen bezit; het land zou nog niet over de technische vaardigheid beschikken om een atoomkop op een raket te monteren.

Ook de Europese Unie heeft de kerntest al scherp veroordeeld. 'Deze onverantwoorde daad rechtvaardigt een hard antwoord van de internationale gemeenschap', klonk het in een verklaring van Javier Solana, de Hoge Vertegenwoordiger voor de buitenlandse politiek van de EU.

'Dit is een flagrante schending van resolutie 1718 van de VN-Veiligheidsgraad', verklaarde de diplomaat in het EU-hoofdkwartier in Brussel.

Volgens Solana betekent deze Noord-Koreaanse test, na de eerdere lancering van een langeafstandsraket in april, 'een nieuwe bedreiging voor de vrede en veiligheid in de regio'. Hij waarschuwde het land voor sancties van de internationale gemeenschap. 'De EU zal contact opnemen met haar partners om te overleggen over de gepaste maatregelen', klonk het scherp.

Benita Ferrero-Waldner, Europees commissaris voor Buitenlandse Betrekkingen, noemde de nieuwe test 'zeer, zeer onrustwekkend'. Groot-Brittannië noemde de test een 'flagrante schending' van VN-resolutie 1718.

Dreigement

Intussen heeft Noord-Korea er bij monde van een hoge verantwoordelijke van de Noord-Koreaanse ambassade in Moskou mee gedreigd nog meer nucleaire testen uit te voeren indien de Verenigde Staten 'hun intimidatiebeleid' tegens Pyongyang voortzetten.

Noord-Korea werd onlangs op de vingers getikt door de VN-Veiligheidsraad omdat het een raket had afgeschoten. Het land eist verontschuldigingen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees