Controversiële vaginatentoonstelling opent vrijdag

In het Rivierenhof in Deurne opent vrijdag de tentoonstelling 'Mea Vulva: een ode aan de vagina'. Die expo toerde eerder al in Nederland rond en zorgde daar voor heel wat controverse. De kunstenaars tonen werken die weinig aan de verbeelding overlaten om de huidige trend van vaginacorrecties bij jonge meisjes aan te klagen. De werken zullen in Deurne te bezichtigen zijn tot 7 juni, daarna verhuist het gebeuren in een afgeslankte versie naar Turnhout.

jbs

Aan 'Mea Vulva' werken meer dan dertig Nederlandse en Belgische kunstenaars mee. De werken variëren van schilderijen tot beeldhouwwerken en er werd zelfs speciaal een 'Vulva-lied' gecomponeerd. In Deurne zal professor en senator Marleen Temmerman, die in Afrika als gynaecologe werkte, de tentoonstelling openen.

De artiesten klagen door erg grafisch te werken de zogenaamde designervagina aan. Meisjes van 15 à 16 jaar oud trekken immers steeds vaker naar de plastisch chirurg om hun schaamlippen te laten aanpassen aan de schoonheidsidealen die ze zien op tv of in roddelbladen.

Tegelijk wil de expo aandacht vragen voor de vrouwenbesnijdenis, die in België en Nederland blijft bestaan, ondanks een verbod erop.

Concreet is 'Mea Vulva' een ode aan de natuurlijke vagina, zonder chirurgische ingrepen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie