Tour 2008 zonder proloog, met L'Alpe d'Huez

In Parijs is de 95e editie van de Ronde van Frankrijk voorgesteld. Met uitzondering van een klein uitstapje naar Italië wordt die volledig verreden op Franse wegen. Opvallend is de afwezigheid van een proloog en een ploegentijdrit, maar vooral de terugkeer van L' Alpe d'Huez.

jav

De 95e Tour de France start op 5 juli niet met een traditionele proloog, maar met een rit in lijn van Brest naar Plumelec. Als de renners op 27 juli de Parijse Champs-Elysées bereiken, zullen ze net geen 3560 km in de benen hebben.

Het peloton doet in 2008 eerst de Pyreneeën aan en dan pas de Alpen, waar met de 2802 meter hoge la Bonnette het dak van de Tour ligt. Het wordt de hoogste bergpas die ooit is beklommen in Europa.

Tegen de klok

Er staan ook twee individuele tijdritten op het programma, respectievelijk 29 en 53 km lang. En in die proeven tegen de klok liggen ook de bijzonderheden van dit jaar. In Brest is er geen proloog, waardoor Tom Boonen nu al mag dromen van een gele trui.

Dat is zeldzaam: het is al liefst 41 jaar geleden dat het peloton zich nog eens op gang trok met een gewone rit in lijn. De kaarten voor het klassement worden allicht een eerste keer geschud in Cholet, waar een eerste individuele tijdrit op het programma staat. Daarna blijft de tijdritfiets twee weken in de bus, tot de laatste krachtmeting in de Cher. Een ploegentijdrit is er ook dit jaar niet bij.

Parcours

In grote lijnen zit de belangrijkste rittenwedstrijd van vorig jaar er als volgt uit. Vanuit Bretagne trekken de renners richting Nantes, om vandaar een bocht te nemen naar het zonnige Toulouse. De roze stad fungeert als poort naar de Pyreneeën, waar de rit naar Hautacam (met ook de Tourmalet) het meest tot de verbeelding spreekt.

Via overgangsritten in de streek van Nîmes start de eerste Alpenrit in het Italiaanse Cuneo. Behalve het uitstapje naar Italië blijven de Fransen dus binnen de eigen de landgrenzen. Het succesverhaal van Londen en Gent was mooi, maar een beetje chauvinisme blijft op zijn plek. Zoals de traditie wil, is het na een jaar van mondialisering weer tijd voor goeie ouwe Tour de France. Met minder lange verplaatsingen, wat het 'gemakkelijker' maakt voor de renners.

Doping enzo

Hoeveel (maar vooraal welke) ploegen er aan de start komen, is nog niet bekend. 'Geen enkel team is zeker dat het mag starten. Niemand heeft startrecht', was het enige wat Tourbaas Christian Prudhomme daarover kwijt wilde. Hij herhaalde wel dat alle renners die aan de start willen komen, een biologisch paspoort moeten hebben.

Op de vraag of hij dacht dat Michael Rasmussen (die dit jaar door zijn ploeg Rabobank uit de Tour werd gezet op het moment dat hij in het geel fietste, nvdr) aan de start ging komen, antwoordde Prudhomme het volgende: 'Hij heeft geen ploeg en ik kan me niet inbeelden dat er een team (dat aan de start van de Tour wil komen) hem zal aannemen.'

'Maar we mogen het hoofd niet laten hangen door de dopingverhalen. De Tour is en blijft een formidabel evenement', vertelde Christian Prudhomme, directeur van de Tour. 'De supporters langs de weg hebben dit jaar Michael Rasmussen uitgefloten. Ze deden dat uit passie voor de Tour. Die passie moeten we verdedigen', zegt hij.

DatumRit Start - aankomst Afstand
za 5 juli 1 Brest - Plumelec 195 km
zo 6 juli 2 Auray - Saint-Brieuc 165 km
ma 7 juli 3 Saint-Malo - Nantes 195 km
di 8 juli 4 Cholet - Cholet (tijdrit) 29 km
wo 9 juli 5 Cholet - Châteauroux 230 km
do 10 juli 6 Aigurande - Super-Besse 195 km
vr 11 juli 7 Brioude - Aurillac 158 km
za 12 juli 8 Figeac - Toulouse 174 km
zo 13 juli 9 Toulouse - Bagnères-de-Bigorre 222 km
ma 14 juli 10 Pau - Hautacam 154 km
di 15 juli rustdag
wo 16 juli 11 Lannemezan - Foix 166 km
do 17 juli 12 Lavelanet - Narbonne 168 km
vr 18 juli 13 Narbonne - Nimes 182 km
za 19 juli 14 Nimes - Digne-les-Bains 182 km
zo 20 juli 15 Digne-les-Bains - Prato Nevoso (Ita) 216 km
ma 21 juli rustdag
di 22 juli 16 Cuneo (Ita) - Jausiers 157 km
wo 23 juli 17 Embrun - l'Alpe-d'Huez 210 km
do 24 juli 18 Bourg-d'Oisans - Sint-Etienne 197 km
vr 25 juli 19 Roanne - Montluçon 163 km
za 26 juli 20 Cérily - Saint-Amand-Montrond (tijdrit) 53 km
zo 27 juli 21 Etampes - Parijs 143 km

Bekijk de voorstelling

Meer sportnieuws

Meer over Tour de France

Video

Keuze van de redactie