Tom Dice gaat naar Eurovisie Songfestival

Tom Dice gaat naar Eurovisie Songfestival

Foto: gbr

De 20-jarige singer-songwriter Tom Dice zal in mei volgend jaar ons land vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Oslo. Dice nam eerder deel aan de talentenjacht X-Factor, waar hij tweede eindigde.
Televisiezender Eén heeft de zanger zelf aangeduid en werkt het komende half jaar nauwgezet met Tom samen om hem klaar te stomen voor de halve finales. De bedoeling is dat Tom Dice kan doorstoten naar de finale van het festival op zaterdag 29 mei.

Dat betekent dat Eén in 2010 niet het klassieke Eurosong brengt, maar wel een speciale uitzending in het voorjaar. Daarin worden een of meerdere songs aan de kijkers voorgesteld. Hoe de song voor het Eurovisiesongfestival uiteindelijk gekozen zal worden, is nog niet bekend.

Analyse van Eurovisiesongfestival

Een werkgroep binnen Eén en de VRT heeft de voorbije maanden in alle discretie een grondige analyse van het Eurovisiesongfestival gemaakt. 'De bekende Eurosong was zonder twijfel een kijkcijfersucces, maar de resultaten op internationaal niveau bleven uit', laat netmanager Jean Philip De Tender weten. 'Daarom heb ik een werkgroep binnen de VRT de opdracht gegeven grondig en in alle rust na te denken over de best mogelijke manier om in 2010 de finale te halen, en daarin een mooi resultaat neer te zetten.'

'Gesprekken binnen de Vlaamse muziekwereld hebben een zeer select lijstje van artiesten opgeleverd die in aanmerking kwamen voor het Songfestivaltraject. Om helemaal zeker te zijn van onze keuze, hebben we live audio- en videomateriaal van die artiesten bezorgd aan een internationaal panel. Hun neutrale, maar gefundeerde meningen hebben onze keuze verder bevestigd', zegt adjunct-netmanager Steve De Coninck-De Boeck.

'Sterke en herkenbare stem'

Tom Dice werd gekozen omwille van zijn sterke en duidelijk herkenbare stem. 'Hij staat voor een kwalitatieve benadering van muziek en spreekt toch een breed publiek aan. Tom heeft ervaring met de druk van een muziekwedstrijd op televisie en weet de tv-camera’s te bespelen. En voor ons bijzonder belangrijk in dit verhaal: hij en zijn entourage willen zich het komende halfjaar maximaal toeleggen op de intensieve voorbereidingen voor Oslo.'

X-Factor

In 2008 nam Dice deel aan de audities van het televisieprogramma X Factor. Met succes: hij schopte het tot in de finale, waarin hij eervol tweede werd. Het is daar dat Maurice Engelen, frontman van onder meer Praga Khan en jurylid in het programma, Tom leerde kennen en hem onder zijn vleugels nam.

In juni van dit jaar bracht Tom Dice een eerste single op de markt, een eigen versie van 'Bleeding Love', origineel van Leona Lewis. Met die song scoorde hij een hit in de Ultratop. Dit najaar werd Tom genomineerd voor de TMF Award voor ‘Best New Artist’.

'Bleeding Love' - De eerste single van Tom DiceIn X-factor: 'Too Late'In X-factor: 'All I want for Christmas'Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees