‘Grootste Portugees’ is een dictator

‘Grootste Portugees’ is een dictator

Foto: rr

Portugese televisiekijkers hebben zondagavond oud-dictator Antonio Oliveira Salazar gekozen tot hun grootste landgenoot aller tijden. Salazar kreeg 41 procent van de stemmen.
De overleden leider van de Communistische Partij Alvaro Cunhal eindigde als tweede met 19 procent. Diplomaat Aristides Sousa Mendes, die duizenden joden hielp ontsnappen uit nazi-Duitsland, werd derde met 13 procent.

Portugal is verbaasd van zichzelf. De geheime politie van Salazar maakte zich schuldig aan marteling en sloot tegenstanders van het regime op zonder eerlijk proces. Salazar, die van 1932 tot 1968 premier was, stierf in 1970. Zijn regime bleef aan de macht tot 1974. In dat jaar deden de onpopulaire oorlogen ter onderdrukking van de onafhankelijkheid van Portugals Afrikaanse koloniën het regime de das om. De omwenteling ging de geschiedenis in als de Anjerrevolutie.

Pedro Marques Pereira van de krant Diario Economico noemt de verkiezing van Salazar belachelijk. ,,Mensen kennen figuren als Salazar en Cunhal nog, maar om voor de andere kandidaten te stemmen, zoals ontdekkingsreiziger Vasco da Gama, hadden ze wat zelfstudie moeten verrichten en dat was te veel gevraagd’’, zei Pereira. Het tv-programma illustreert volgens hem het lage opleidingsniveau van de meeste Portugezen.

Op straat klonken heel andere geluiden. Maria Alice Oliveira (77) zei in het centrum van Lissabon dat de uitverkiezing van Salazar aantoont hoe ontevreden de Portugezen momenteel zijn. ,,Mensen van mijn leeftijd herinneren zich hoe Salazar stabiliteit en economische groei bracht en ons buiten de Tweede Wereldoorlog hield.’’

José Alves Mota (44) was het hiermee eens. ,,De mensen hebben genoeg van het gebrek aan normen en waarden. Salazar staat volgens mij voor eerlijkheid en directheid, precies de kwaliteiten die de hedendaagse politici ontberen.’’
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees