Rumsfeld en Rice onverwacht in Bagdad

Rumsfeld en Rice onverwacht in Bagdad

Minister Rumsfeld (in maatpak) bij zijn aankomst in Bagdad Foto: ©epa

BAGDAD - De Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld is verrassend in Bagdad aangekomen voor een bezoek. Hij wil poolshoogte nemen van de nieuwe Iraakse leiders die belangrijk zullen zijn voor de definitie van de rol die de VS in Irak zullen spelen gedurende de vier komende jaren. Ook Rumsfelds collega van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice is onverwacht in Irak opgedoken. Zij vervoegt hem tijdens het bezoek.
Rumsfeld arriveerde met een Amerikaans militair toestel. Zijn bezoek komt er enkele dagen na de benoeming van Jawad al-Mailiki, een leider van de sjiitische partij Dawa, tot premier. Dit gebeurde na een politieke impasse die vier maanden duurde. Rumsfeld en Rice willen de Amerikaanse steun betuigen voor de nog te vormen Iraakse regering onder leiding van al-Maliki.

Al-Maliki zei tegen Rumsfeld en Rice dat het vergroten van het vertrouwen tussen de verschillende sektarische groepen in Irak zijn prioriteit is, omdat dat vertrouwen nodig is om de veiligheidssituatie te verbeteren. Hij is het met de Amerikanen eens dat sterke, niet-sektarische leiders moeten worden aangesteld om het vertrouwen van de Iraakse bevolking in de overheid te winnen.

Al-Maliki is ook van plan iets te doen aan het in erbarmelijke staat verkerende elektriciteitsnet in Irak, dat veel Irakezen een doorn in het oog is.In het vliegtuig onderweg naar Irak zei Rice tegen verslaggevers dat het politieke en het militaire beleid van de Verenigde Staten in Irak naadloos op elkaar moeten aansluiten en dat zij daarom naast Rumsfeld een bezoek aan Bagdad wilde brengen.

Uit veiligheidsredenen worden bezoeken van Amerikaanse regeringsleden niet vooraf aangekondigd.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees