Abbas wil internationale conferentie over Israëlisch-Palestijns conflict

Abbas wil internationale conferentie over Israëlisch-Palestijns conflict

Foto: rr

OSLO - De Palestijnse president Mahmoud Abbas is bereid onmiddellijk de onderhandelingen met Israël te hervatten. Hij wil dat er een internationale conferentie komt waarop beide partijen elkaar kunnen ontmoeten. Een internationale groep, mogelijk het zogenaamde Kwartet voor het Midden-Oosten, moet als bemiddelaar optreden, zei Abbas in een toespraak in de Noorse hoofdstad Oslo.
Het Kwartet bestaat uit de Verenigde Naties, de Verenigde Staten, de Europese Unie en Rusland.

Abbas zei dat zijn Palestijnse bevrijdingsorganisatie PLO nog altijd het mandaat heeft om te onderhandelen met Israël en dat de verkiezing van de Hamas-regering geen obstakel hoeft te vormen.

Israël reageerde door te zeggen dat er al een mogelijkheid is om de vredesonderhandelingen te hervatten, namelijk het internationaal gesteunde routeplan voor de vrede, waarbij een Palestijnse staat en Israël naast elkaar bestaan.

,,Helaas weigert de nieuwe Palestijnse regering onder leiding van de Hamas de routekaart of zelfs maar het bestaansrecht van Israël te accepteren'', aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Alternatief

Door op te roepen tot een conferentie probeert Abbas een alternatief te bieden voor het voornemen van de Israëlische premier Ehud Olmert om voor 2010 eenzijdig de definitieve grenzen tussen Israël en een Palestijnse staat te trekken.

Israël trekt zich in dat plan terug uit een groot deel van de Westoever, maar annexeert grote joodse nederzettingenblokken en behoudt het grootste deel van Oost-Jeruzalem, dat de Palestijnen als hoofdstad willen van een toekomstige Palestijnse staat.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees