Noorwegen zegt Palestijnen 20 miljoen euro hulp toe

OSLO - Noorwegen heeft bij het bezoek van de Palestijnse president Mahmoed Abbas aan Oslo 20 miljoen dollar humanitaire steun beloofd in het kader van zijn jaarlijkse hulpverlening aan de Palestijnen. ,,In overleg met de president hebben we een aantal projecten op het vlak van gezondheid, onderwijs en energie onderzocht die door Noorwegen zullen gefinancierd worden voor een totaalbedrag van 20 miljoen dollar’’, aldus de Noorse premier Jens Stoltenberg tijdens een gezamenlijke persconferentie met Abbas.
,,We hebben met Abbas als president van de Palestijnse Autoriteit ook de mogelijke rol van zijn administratie onderzocht om de humanitaire en andere hulp door te sluizen naar instellingen die onder zijn directe supervisie staan’’, voegde Stoltenberg eraan toe.

Hij onderwierp de betaling van ,,rechtstreekse bugettaire steun’’ aan de regering onder leiding van Hamas aan voorwaarden. Zij moet ,,haar politiek verduidelijken’’ betreffende het vredesproces, de staat Israël erkennen en afstand doen van alle geweld. ,,Het is van cruciaal belang dat een verslechtering van de humanitaire toestand van het Palestijnse volk wordt vermeden. Daarom zullen wij onze hulp aan de Palestijnse bevoking voortzetten via de Verenigde Naties en de Noorse ngo’s’’, zei Stoltenberg.

De Noorse premier wees er op dat de hulp aan de Palestijnen in 2006 hetzelfde niveau zal halen als in 2005, ,,of meer’’. De Noorse hulp aan de Palestijnen bedroeg vorig jaar ongeveer 79 miljoen dollar.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees