Vlaams Belang brengt mestkevers mee naar voorstelling 'Pluche'

Vlaams Belang brengt mestkevers mee naar voorstelling 'Pluche'
BRUSSEL - Een vijftiental Vlaams Belangers voerde donderdag actie aan de ingang van de KVS in Brussel, waar het boek van Karel De Gucht werd voorgesteld. De partij, onder aanvoering van kopman Filip Dewinter, had een handvol mestkevers in een plastic bakje meegebracht, een verwijzing naar de uithaal van De Gucht van enkele jaren terug, toen hij VB-mandatarissen had vergeleken met de diertjes.
Vlaams Belang voelt zich geviseerd door het boek van De Gucht, stelde Dewinter. 'Hij maakt ons tot symbool van de verkiezingen. Het gaat om een boek tegen Vlaams Belang', aldus Dewinter. Volgens de fractieleider in het Vlaams parlement, die nu en dan één van de diertjes over zijn hand liet lopen, dient het boek enkel om te verdoezelen dat paars niets heeft verwezenlijkt.

'Nuttige diertjes'

Dat hij indertijd een mestkever werd genoemd, beschouwt Dewinter overigens als een eretitel. 'Het zijn nuttige dieren die het vuil van anderen opruimen. Dat doet het Vlaams Belang ook, zeker de puinhopen van paars', aldus Dewinter. Het ging overigens niet om echte mestkevers, maar om een variant, die Vlaams Belang had meegebracht.

Het was ook de bedoeling de diertjes aan De Gucht te overhandigen. Die vlieger ging evenwel niet op. De minister was, met meer dan een half uur vertraging, via een andere ingang naar binnen gegaan. De Gucht was ook weinig onder de indruk van de actie. 'Filip Dewinter glundert altijd. Hij zal tussen nu en de verkiezingen elke gelegenheid aangrijpen om belangstelling te krijgen', luidde het.

De minister verontschuldigde zich ook voor zijn vertraging. 'Maar ik stond stil achter een blauwe BMW van garage Leterme uit Ieper en er kwam maar geen schot in', aldus De Gucht.

Karel De Gucht, 'Pluche, over de banalisering van extreemrechts, Houtekiet, 175 blz., 16,5 euro.
Corrigeer

MEER NIEUWS