55 doden bij bedrijfsbrand in Casablanca

CASABLANCA - De tol van een brand die zaterdag uitbrak in een matrassenfabriek in de Marokkaanse stad Casablanca is opgelopen tot 55 doden en zes mensen liggen nog in het ziekenhuis. Alle slachtoffers zijn werknemers van de fabriek. De eigenaar en de gerant van het bedrijf werden aangehouden.
De Rode Halve Maan, die de reddingsoperatie uitvoerde, zei dat de nooduitgang was geblokkeerd en dat de brandweer pas twee uur na het uitbreken van de brand arriveerde. De machines bleken niet onderhouden en de veiligheidsvoorschriften werden niet nageleefd.

'We hadden kennelijk niet in de gaten hoe ernstig de situatie was', zei de leider van het team, Jawad el-Mejdoubi. Een woedende menigte buiten de drie verdiepingen tellende fabriek beschuldigde de eigenaar ervan de deuren en nooduitgang te hebben afgesloten.

Met 55 slachtoffers is de fabrieksbrand, op een industrieterrein aan de rand van Casablanca, de ergste brand in Marokko sinds 2002, toen bij een brand in een gevangenis vijftig gedetineerden omkwamen.

Minister van Binnenlandse Zaken Chakib Benmoussa zei dat bij het onderzoek naar de brand ook zal worden gekeken naar de veiligheidsmaatregelen en arbeidsomstandigheden in de fabriek. Hij zei dat de aanwezigheid van chemicaliën de reddingsactie en bluswerkzaamheden had bemoeilijkt.

Brandweerlieden zeiden dat veel mensen vast kwamen te zitten in het trappenhuis. Een 29-jarige vrouw die had weten te ontkomen zei dat veel doden waren gevallen op de derde verdieping, waar vrouwen aan het naaien waren.

'We renden naar de deur. Die zat vast. Naar de lift. Die zat vast. Toen viel het licht uit', vertelde zij.

Zelf was zij door een opening naar het dak gekropen, had zich aan een touw een eind naar een huis in aanbouw naast de fabriek laten zakken en was het laatste stuk gesprongen.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees