Opvangcentrum Payoke viert twintigste verjaardag

ANTWERPEN - Payoke, het Antwerpse opvang-en begeleidingscentrum voor slachtoffers van internationale mensenhandel, heeft vrijdag zijn twintigste verjaardag gevierd. Ter gelegenheid van die verjaardag werd het jubileumboek 'Twintig jaar Payoke' samengesteld.
Payoke is ontstaan in 1987, toen Patsy Sörensen in haar eigen woning een opvanghuis voor prostituees oprichtte. De bedoeling was om de vrouwen medische begeleiding te bieden of hen bij te staan wanneer ze uit de prostitutie wilden stappen.

Sindsdien heeft Payoke een hele evolutie doorgemaakt en is het oorspronkelijke werkterrein verschoven van prostitutie naar mensenhandel.

'Aanvankelijk konden we vooral een steunpunt voor sekswerkers uitbouwen, maar al vlug zijn we moeten ingaan op de dringende nood aan bescherming en opvang van slachtoffers van internationale mensenhandel en nu ook van nationale mensenhandel', sprak Patsy Sörensen, die nu directeur is van de vzw Payoke, vrijdagvoormiddag op een colloquium.

Payoke evolueerde tot een gespecialiseerd en erkend centrum dat zich toelegt op de begeleiding en opvang van slachtoffers (zowel mannen, vrouwen als kinderen) op psycho-sociaal, administratief en juridisch vlak. Enerzijds vangt Payoke nu slachtoffers van mensenhandel op in een eigen opvangcentrum. Anderzijds biedt de organisatie ook ambulante hulp.

De herkomst van de slachtoffers veranderde in de loop der jaren. In het begin hielp het centrum vooral prostituees uit België, Frankrijk en Nederland. Dat is in de loop der jaren veranderd. De grootste groep mensen die we nu opvangen, komt uit Nigeria, China, Roemenië, Rusland en Ecuador.

In de toekomst wil Sörensen in de eerste plaats de werking van Payoke nog verbeteren. 'Ook willen we onze contacten uitbouwen met partnerorganisaties in andere landen', kondigt ze aan. Payoke zal ook werk maken van de verbetering van de mannenopvang.

'En ten slotte proberen we er ook voor te zorgen dat mensenhandel, en vooral de nieuwe technieken die mensenhandelaars gebruiken, onder de aandacht blijven', aldus Sörensen.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees