Poetin waarschuwt voor nieuwe 'Cubacrisis'

MAFRA - De plannen van de Verenigde Staten om een raketschild in Oost-Europa op te zetten kunnen leiden tot een nieuwe 'Cubacrisis'. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin vrijdag gezegd vlak na de Europees-Russische top in Portugal.
Het raketschild is voor Rusland net zo’n bedreiging als de Russische raketten op Cuba waren voor de Verenigde Staten, aldus Poetin. De Cubacrisis leidde in 1962 bijna tot een nucleaire oorlog.

Wel zei Poetin dat de spanningen tussen de VS en Rusland tegenwoordig veel minder groot zijn dan tijdens de Koude Oorlog. Ook zei hij dat VS luisteren naar de Russische bezwaren tegen het raketschild en noemde hij president George Bush een vriend.

Poetin beloofde geen presidentiële bevoegdheden naar zich toe te trekken in het geval hij premier wordt. In de lente worden in Rusland presidentsverkiezingen gehouden en Poetin mag zich niet verkiesbaar stellen. Eerder deze maand zinspeelde hij erop dat hij dan mogelijk premier wordt.

Van de tweejaarlijkse top tussen de Europese Unie en Rusland werd weinig verwacht. De twee machtsblokken ruziën de laatste jaren over handel, energie, mensenrechten, conflicten op de Balkan en andere zaken.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees