Vooral bloedgroepen A en O uitgeput

Bloedarmoede in ziekenhuizen

Bloedarmoede in ziekenhuizen

Foto: fvv

BRUSSEL - Het Rode Kruis Vlaanderen kampt met een nijpend tekort aan bloed. Ziekenhuizen hebben nog maar twee derde van de normale bloedvoorraad in stock. Toch is er zeker niet minder bloed nodig. Het Rode Kruis Vlaanderen roept de bevolking op om bloed te geven.
Vooral de bloedgroepen A en O raken uitgeput. Daarom zoekt het Rode Kruis dringend naar nieuwe donors die tijdens de kerstvakantie bloed willen geven.

,,Eind december is traditioneel een mindere periode in onze bloedtransfusiecentra'', zegt dokter Fanny Gyselinck van het Rode Kruis. ,,Dit jaar manifesteert het tekort zich vroeger dan anders. Doordat er in november maar liefst 1.500 afnames minder waren dan in november 2004, dreigen de ziekenhuizen binnenkort zonder bloed te zitten''.

Bloed geven

In november van dit jaar werden volgens het Rode Kruis 1.600 bloedeenheden minder ingezameld dan in november 2004. Het verbruik bleef in die maand wel ongeveer gelijk aan dat van november vorig jaar, waardoor de voorraad aanzienlijk is geslonken. Daarom roept het Rode Kruis Vlaanderen de bevolking op om meer bloed te geven.

Eerder werden al wervingsacties gericht aan bestaande donors, maar het Rode Kruis wil ook mensen die nog geen bloed geven, aanspreken om donor te worden, zodat de bloedvoorraad aangevuld kan worden. De organisatie wijst erop dat bloed slechts 35 dagen bewaard kan worden, waardoor er altijd nieuw bloed nodig is. Het Rode Kruis wil de bevolking er ook van bewust maken dat iedereen ooit bloed kan nodig hebben, zoals na een ongeval, een operatie of een bevalling.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees