De Meyer wil enkel nog hondenverkoop bij fokkers

De Meyer wil enkel nog hondenverkoop bij fokkers
BRUSSEL - SP.A-kamerlid Magda De Meyer vindt dat de verkoop van honden in winkels en puppyfarms verboden moet worden. Enkel goed gecontroleerde fokkers mogen volgens haar nog pups aanbieden. De Meyer vraagt bevoegd minister Rudy Demotte ook een echt hondenplan op te stellen om verwaarlozing en agressie tegen te gaan.

De vragenlijst die de minister invoert, is volgens haar onvoldoende. ,,Daar zit geen hond op te wachten'', zegt ze. Om wantoestanden tegen te gaan, is een echt plan nodig, aldus De Meyer in een persbericht.

,,Vooral de groothandelszaken en puppyfarms zijn een probleem: verkopers zijn er enkel uit op grote winstmarges, besparen op huisvesting, goede voeding en medische zorgen en hebben geen oog voor dierenwelzijn''.

Oost-Europa

De laatste jaren importeren verkopers ook heel wat hondjes uit Oost-Europa, die er in grootschalige puppyfarms worden gefokt waar de omstandigheden vermoedelijk niet al te best zijn. ,,Dergelijke groothandelszaken worden te weinig gecontroleerd. Vaak trekken inspecteurs ook enkel het lichamelijk en niet het psychisch welzijn na. Ondanks dat werden er in 2004 toch 50 pv’s opgesteld tegen dierenzaken, maar slechts één vergunning is ingetrokken'', zegt De Meyer.

Het kamerlid pleit dan ook voor een totaalverbod op de verkoop van honden in puppyfarms en winkels. Daarnaast vindt ze dat import enkel kan toegestaan worden onder zeer strikte voorwaarden. Uitsluitend goedgecontroleerde bonafide fokkers mogen volgens haar nog honden verkopen. Het aantal honden dat men inzet om te fokken en de rassen waarmee dat kan, moet beperkt worden, voegt ze eraan toe.

,,Op die manier kunnen fokkers voldoende tijd en energie steken in het socialiseren van de pups en het geven van professioneel advies en begeleiding. Verkoop op afbetaling is eveneens uitgesloten. Twee onafhankelijke dierenartsen moeten de fokkerijen controleren. Wie zich niet houdt aan de regels, verliest onmiddellijk zijn vergunning'', stelt De Meyer voor. Ze vraagt dan ook dat minister Demotte werk maakt van een ernstig hondenplan. ,,Dierenverwaarlozing en agressie bij honden wordt niet de wereld uit geholpen door een flauw formuliertje in te vullen.''

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees