Walen eten het meest foie gras

Walen eten het meest foie gras

Eén van de Gaia-affiches tegen foie gras

BRUSSEL - De verkoop van ganzenlever of foie gras blijft ondanks de campagne van dierenrechtenorganisatie Gaia nagenoeg constant. Dat stellen twee grote supermarktketens vast. In Vlaanderen is het gerecht minder populair dan in Wallonië.
Voor het produceren van foie gras krijgen eenden (gedurende 12 dagen) en ganzen (gedurende 21 dagen) dagelijks tot een kwart van hun lichaamsgewicht in de vorm van een maïsbrij in hun keel gespoten. De lever zwelt hierdoor op tot tien keer het normale volume.

Het voederen onder dwang is volgens velen een ware marteling voor de dieren. Gaia ging dit jaar dan ook zwaar in het offensief. De organisatie verspreidde affiches met daarop een gans in een kelder met een marteltuig in de mond en kettingen rond de hals. Een andere affiche toonde een vastgeketende gans die een kap op heeft met pinnen. De tekst luidt: ,,Foie gras, voer voor sadisten''. De vervoersmaatschappijen NMBS en MIVB vonden ze zo schokkend dat ze de affiches niet in hun stations wilden.

Maar op de consument heeft de campagne blijkbaar weinig effect. Tijdens de week voor Kerstmis stelden de supermarktketens Colruyt en Carrefour geen daling vast in de verkoop van foie gras. ,,Al hebben we nog geen gedetailleerde gegevens, de verkoop blijft nagenoeg constant'', aldus Jean-Pierre Roelands, commercieel directeur van Colruyt. ,,In Vlaanderen is het product sowieso al niet erg populair'', zegt Geneviève Bruynseels van sectorgenoot Carrefour. ,,Het gerecht wordt overduidelijk meer geserveerd in Wallonië. En we stellen daar allerminst een daling in de verkoop vast.''
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees