Plushenko Russisch kampioen met recordscore

Plushenko Russisch kampioen met recordscore

Foto: belga

Olympisch kampioen Yevgeny Plushenko heeft zich zaterdag in Sint-Petersburg voor de achtste keer tot Russisch kampioen kunstschaatsen gekroond. Hij deed dat met een recordaantal van 271,59 punten
De 27-jarige Rus haalde het voor eigen publiek van Sergei Voronov en Artem Borodulin. Hij stond vrijdag al aan de leiding na de korte kür met 100,09 punten, een persoonlijk record. Zaterdag na de vrije oefening kwamen daar nog eens 171,5 punten bij.

"Ik ben nog maar een week aan het trainen. Ik ben nog op zoek naar mijn beste vorm voor de Europese kampioenschappen (19-24 januari in Tallinn). Mijn piek wil ik bewaren voor de Spelen (12-28 februari in Vancouver)", reageerde Plushenko. Hij erkende wel dat de jury vrij mild was, vooral voor zijn korte kür. "Ik wil de juryleden bedanken voor de bonus die ze me gaven, maar deze prestatie was nog niet van olympisch niveau. Nu weet ik wel waaraan ik moet werken om dit te bereiken."

Na de Olympische Spelen van Turijn hing Plushenko de schaatsen aan de haak, maar uit onvrede over de resultaten van zijn landgenoten maakte hij een comeback.

Bij de vrouwen ging de titel naar Ksenia Makarova (178,90 punten), voor Alena Leonova en Yelizaveta Tuktamysheva. Bij de paren wonnen Oksana Domnina en Maxim Shabalin (214,77 punten).
Corrigeer

Aangeraden