Fit & Gezond

Psoriasis door missende genen

NIJMEGEN 27/01 (ANP) = Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen hebben in samenwerking met internationale onderzoeksgroepen vastgesteld dat twee missende genen de kans op de huidziekte psoriasis flink vergroten.
De wetenschappers publiceerden hun bevindingen in het vakblad Nature Genetics. Psoriasis is een ontstekingsziekte van de huid die voorkomt bij 2 tot 3 procent van de bevolking. Een samenspel van erfelijke factoren en omgevingsinvloeden als stress veroorzaakt de huidziekte. De onderzoekers van de afdeling dermatologie van het Nijmeegse UMC ontdekten dat de afwezigheid van twee genen een verhoogde kans geeft op psoriasis.

De missende genen zijn normaliter betrokken bij het herstel van de beschadigde huid, vermoeden de wetenschappers. De twee boosdoeners zijn vaker afwezig bij mensen met psoriasis dan bij mensen die de ziekte niet hebben.

Deze vondst toont aan dat naast het afweersysteem ook de huidcellen zelf een belangrijke rol spelen in de ziekte, aldus het onderzoeksteam. Volgens het artikel in Nature Genetics is de genetische oorzaak van de veel voorkomende huidziekte nu grotendeels opgehelderd.
Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees