Sojoez-raket lanceert tweede testsatelliet Galileo

Sojoez-raket lanceert tweede testsatelliet Galileo

Foto: ap

BAJKONOER - Van op de basis Bajkonoer in Kazachstan heeft een Sojoez-Fregat draagraket afgelopen nacht een tweede, gesofisticeerde, testsatelliet gelanceerd voor Galileo. Dat is het satellietnavigatieprogramma dat de Europese Unie en het Europese Ruimtevaartbureau ESA willen uitbouwen, zo heeft ESA bekendgemaakt.
De Sojoez vertrok om 00.16 uur uur Belgische tijd. Drie uur drie kwartier later kwam uit de Fregat-baaninjector de 18 miljoen euro kostende Giove-B vrij in haar operationele baan. Die is cirkelvormig, op een ongewone hoogte van 23.200 km, met een inclinatie van 56 graden ten opzichte van de Evenaar.

Na het succesvol openklappen van de zonnepanelen kon de, door een consortium onder leiding van Astrium en met hulp van Thales Alenia Space gebouwde, kunstmaan aan haar prille werkzaamheden beginnen, aldus ESA.

De 530 kilo wegende Giove-B voert met de Maserklok de meest stabiele atoomklok ooit in de ruimte mee. De kunstmaan is een aanloop naar Galileo dat als civiel alternatief voor het Amerikaanse gps en het Russische Glonass inclusief grondsegment tegen 2013 dient uitgebouwd te zijn.

Globaal gezien lijkt de Giove-B erg op de uiteindelijke Galileo-satellieten. Het is de totnogtoe meest geavanceerde satelliet in verband met navigatie, zo verluidt bij ESA.

De 450 kilo Giove-A werd op 28 december 2005 gelanceerd, eveneens met een Sojoez-Fregat. ESA noemt de werking van de satelliet een algeheel succes, ook al omdat de beoogde frequenties werden binnengehaald.

De jongste dagen en weken zijn belangrijke institutionele hindernissen opgeruimd voor het systeem waarbij de Europese Unie ESA 3,4 miljard euro geeft om samen met de industrie Galileo te ontplooien. Door moeilijkheden omtrent de industriële invulling en de financiering (waarbij de publieke sector uiteindelijk helemaal overstag ging) heeft het programma jaren vertraging opgelopen.

Oorspronkelijk was het immers de bedoeling dat de publieke sector slechts zowat een derde van de investering zou dragen en de industrie de rest in ruil voor uitbating.

Onduidelijk is nog de inplanting van alle grondinfrastructuur die een wezenlijke rol speelt in het functioneren van Galileo.

De eerstvolgende operationele fase in de ontplooiïng bestaat in het lanceren van vier nieuwe satellieten tegen 2010 om het hele systeem te kunnen valideren.

Uiteindelijk zal Galileo dertig satellieten in drie orbitale vlakken omvatten, voor iedereen (gratis) met een precisie tot op een meter. Betalende gebruikers zullen specifieke eisen kunnen stellen. Zoals het nu is, heeft Galileo (nog) geen militaire oogmerken.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees