Schotland rouwt want de beste whisky komt uit...Japan

BRUSSEL - Dat ze in Japan whisky maken is niet nieuw, maar daar werd jarenlang hartelijk mee gelachen, zeker in een traditioneel whiskyland als Schotland. Maar nu zijn de Hoog- en de Laaglanden in diepe rouw gedompeld. Want het gezaghebbende vakblad Whisky Magazine heeft dit jaar maar liefst twee merken uit Japan bekroond als de beste whisky's ter wereld.
De prijs voor de beste malt whisky, zoals liefhebbers weten het neusje van de zalm, ging naar een fles 20 jaar oude Yoichi, gedistilleerd langs de kust van de Japanse Zee op het eiland Hokkaido.

Die Yoichi kan er nu prat op gaan het eerste merk ter wereld te zijn die op dit vlak het onaantastbaar gewaande Schotse monopolie heeft doorbroken. Yoichi liet tientallen rivalen, waaronder de winnaar van 2007, de (Schotse) Talisker, achter zich.

Bij de blended whisky's ging de eerste prijs naar Suntory Hibiki, een merk waarvoor Hollywoodster Bill Murray in in de film 'Lost in translation' in Japan een reclamespot opnam.

Alweer goed nieuws dus voor Japan, dat onlangs ook op het voedselvlak al erg hoog scoorde bij de Michelin-inspecteurs. En een kleine ramp voor de Schotten.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees