Geen maat op Valverde

Geen maat op Valverde

Foto: belga

Alejandro Valverde (GCE) heeft de 94e editie van Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. Hij haalde het in een spurt met drie voor Davide Rebellin (GST) en Frank Schleck (CSC).
Frank Schlecks jongere broer Andy Schleck, die de beslissende ontsnapping op touw gezet had, werd vierde op 0:30. De Oostenrijker Christian Pfannberger won op 0:40 een sprintje voor de vijfde plaats, voor de Nederlander Thomas Dekker en de Australiër Cadel Evans. Eerste Belg was Bert De Waele (Landbouwkrediet). Hij werd 19e op 1:03.

Valverde volgt de Italiaan Danilo Di Luca op de erelijst op. Het is de tweede overwinning voor de Spanjaard in La Doyenne. Ook in 2006 was hij primus in Luik.

Het was niet de eerste keer dat twee broers in de spits van de wedstrijd reden in Luik-Bastenaken-Luik. In 1970 konden Roger en Eric De Vlaeminck hun numeriek overwicht wel uitbuiten tegen Frans Verbeeck en Eddy Merckx. Het was Roger De Vlaeminck die won.

Boeien kon de 94e editie van La Doyenne pas na 230 kilometer. De laatste overgeblevenen van een vroege ontsnapping met Markus Fothen, Tom Stubbe, die toen al gelost was, Pavel Brutt, David Kopp en Pierre Rolland waren aan hun zwanenzang bezig, terwijl Philippe Gilbert alleen in de achtervolging gegaan was.

Maar toen de grote kanonnen naar voren kwamen, boog de Waal het hoofd. Andy Schleck kwam in de spits van de wedstrijd en in zijn spoor volgde Stefan Schumacher. De twee bleven voorop tot de nieuwe helling, de Côte de la Roche aux Faucons. Daar gooide Schleck de Duitser los.

Joaquin Rodriguez, Fränk Schleck en Davide Rebellin reden naar de jongste Schleck toe. Valverde zag het gevaar in en haastte zich ook naar de kopgroep. Cadel Evans probeerde met Damiano Cunego en Christian Pfannberger hetzelfde te doen, maar zij schoten te kort. Rodriguez moest vooraan nog lossen.

Op weg naar de Côte de Saint-Nicolas, de laatste van twaalf hellingen, kwam de eerste demarrage van het broederpaar. Valverde en Rebellin hielden de kloof echter binnen bereik en toen Andy Schleck op die laatste helling compleet stilviel, werd het een duel van man tegen man.

Frank Schleck demarreerde nog twee keer, maar de anderen lieten zijn wiel niet meer los. De spurt kwam laat op gang. Valverde ging meteen aan kop en gunde de twee anderen geen schijn van kans.
Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.