Minister Turtelboom: 'Regering werkt wel degelijk aan oplossing'

BRUSSEL - Deze federale regering is wel degelijk een oplossing aan het uitwerken om de opvang van kinderen in gesloten asielcentra te verbeteren waar mogelijk. Dat staat zo in het regeerakkoord, laat minister van Migratie Annemie Turtelboom zondag weten in een persbericht. De minister herhaalt ook dat ze nog voor de zomer beslissingen zal nemen.
Zondag protesteerde de Beweging voor Kinderen zonder Papieren aan het gesloten centrum van Merksplas. De organisatie vindt het opsluiten van illegale kinderen onwettig en ontoelaatbaar.

Volgens Turtelboom is de bewering dat de regering niets van plan is te ondernemen om de huidige situatie te verbeteren, onjuist. Ze benadrukt ook dat gemiddeld zo’n 10 tot 20 kinderen in gesloten centra verblijven, gedurende gemiddeld drie weken.

'Die kinderen zitten daar samen met hun ouders, omdat die ouders eerstdaags gerepatrieerd zullen worden. Zij worden opgevangen door aparte opvoeders, en krijgen zoals hun ouders bijstand vanwege een zelfstandig functionerende arts en psycholoog, en sociaal assistenten. Bovendien hebben ngo’s als Dokters van de Wereld en andere voortdurend toegang tot de centra', luidt het.

Turtelboom zegt ook bereid te zijn 'te blijven zoeken naar een verdere humanisering van de aanpak'.

Ze wijst erop dat gesloten centra ook in de buurlanden bestaan, en door de Europese Commissie als een valabele methode in een terugkeerprocedure zijn aanvaard.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees