'Geen Amerikaanse kernwapens meer op Brits grondgebied'

WASHINGTON/BRUSSEL - De VS hebben hun kernwapens op de Britse basis Lakenheath teruggetrokken. Daarmee komt een einde aan meer dan 50 jaar aanwezigheid van dergelijke tuigen op het grondgebied van het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft een deskundige van de Federatie van Amerikaanse Wetenschappers (FAS) vrijdag bekendgemaakt.
De terugtrekking is 'niet officieel bekendgemaakt' maar is 'door meerdere bronnen bevestigd', zegt Hans Kristensen van FAS. Eerder trokken de VS al hun kernwapens uit de Duitse basis Ramstein en het Griekse Araxos terug.

Volgens de expert waren er sinds 1954 VS-kernwapens aanwezig op het grondgebied van het Verenigd Koninkrijk. De basis Lakenheath, waar jachtbommenwerpers van het type F-15E Strike Eagle zijn gestationeerd, omvatte naar schatting 110 B-61 bommen.

Het vertrek van die wapens betekent dat twee derden van de overblijvende stuks (150 tot 240 B-61's in het totaal) zich bevinden op de zuidelijke flank van de Navo: de basis Aviano in het noorden van Italië en Incirlik in Turkije.

De VS hebben ook bommen liggen op vier andere 'nationale' basissen: Kleine Brogel in België, Büchel in Duitsland, Volkel in Nederland en Ghedi Torre in het noorden van Italië.

De US Air Force Europe (USAFE) heeft zijn 200 tot 350 B-61 bommen gestockeerd in onderaardse opslagplaatsen die bekend staan als WS3. Daarvan is vorige week een zeldzame foto opgedoken op de site van het Duitse Spangdahlem naar aanleiding van een bezoek aan Kleine Brogel en Volkel van de bevelhebber van de USAFE, generaal Roger Brady, op 11 juni.

Op Kleine Brogel en Volkel staan F-16 jachtbommenwerpers die zowel conventionele als kernbommen kunnen meevoeren, zo hebben de regeringen van de beide landen toegegeven.

Vorige week had Kristensen ook onthuld dat volgens een intern onderzoek van het Pentagon 'het merendeel van de sites' in Europa waar Amerikaanse atoomwapens liggen, niet voldoet aan de veiligheidseisen van datzelfde ministerie van Defensie.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees