Frankrijk wil bemiddelen in Irak

PARIJS - Frankrijk is bereid een bemiddelende rol te spelen in Irak. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner aangekondigd. Hij riep de Verenigde Naties en de buurlanden van Irak op zich meer in te zetten om het land uit de algehele stagnatie te helpen waar het sinds 2003 in verkeert.
'De invasie (in 2003, onder leiding van de Amerikanen) heeft weliswaar geleid tot de val van een wrede dictatuur, maar de gebruikte methoden om een veilig en democratisch Irak op te bouwen, hebben gefaald', zo schrijft de Franse minister in een forum met de titel 'Wat Frankrijk kan doen' dat in de International Herald Tribune is gepubliceerd.

'Er bestaat geen duurzame militaire oplossing voor deze crisis. De oplossing moet politiek zijn', aldus de minister. Volgens Kouchner moet in samenspraak met de Irakezen een begin worden gemaakt met de terugtrekking van de coalitietroepen uit Irak.

'Tegelijkertijd moet een nationale eenheidsregering zetelen, met een solide basis. Frankrijk is bereid als bemiddelaar op te treden', aldus de Franse minister.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees