Drugshandel in de VS levert 63 miljard dollar per jaar op

De drugshandel in de Verenigde Staten levert op jaarbasis 63 miljard dollar winst op. Dat heeft de Mexicaanse minister van Openbare Veiligheid gezegd.
'Een kilo cocaïne kost in de VS en Europa bijna 50 maal zoveel als in Colombia of Mexico', aldus minister Genaro García Luna tijdens een international forum over de onveiligheid in Ciudad Juarez, de stad met het hoogste moordcijfer in Mexico.

'In een land als Colombia of Mexico kost een kilo cocaïne 2.198 dollar, maar in de steden binnen de VS of Europe kost diezelfde kilo cocaïne tot 97.400 dollar', aldus de minister. 'Als er geen markt voor was, zou er geen drugshandel en geen (gerelateerd) geweld zijn, maar zolang er vraag is, zal er aanbod zijn', voegde hij eraan toe.

De VS zijn volgens de minister met '845 ton cocaïne per jaar', uitsluitend afkomstig uit Latijns-Amerika, de grootste drugsafnemer ter wereld.

In Mexico heeft de oorlog tussen de verschillende kartels om de controle over de handel richting de VS sinds begin 2008 al aan 10.000 mensen het leven gekost. In het hele land zijn 36.000 militairen en politieagenten actief in de bestrijding van de drugshandel.

In Ciudad Juarez werden in de eerste zeven maanden van dit jaar 1.161 mensen vermoord, hoewel daar 8.500 militairen zijn ingezet.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees