13-jarige Laura Dekker eerder tegengehouden in Engeland

13-jarige Laura Dekker eerder tegengehouden in Engeland

Foto: hollandse hoogte

De 13-jarige Laura Dekker is dit voorjaar door de Britse autoriteiten tegengehouden toen ze in haar eentje van Engeland naar Nederland wilde zeilen. Dat zei haar advocaat Peter de Lange naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant.

Haar vader wilde in eerste instantie niet naar Engeland komen omdat hij vond dat Laura prima in staat was de reis te maken, maar werd daartoe gedwongen omdat de autoriteiten haar niet wilden laten gaan. Ze zou in een kindertehuis zijn geplaatst, maar dat wilde De Lange niet bevestigen. 'Laten we het erop houden dat er even op haar is gelet.'

De vader van Laura, eenmaal aangekomen in Engeland, liet zijn dochter toch alleen terug naar Nederland zeilen. 'Dat is ook helemaal niet strafbaar, niet van hem en niet van haar', aldus De Lange, die niet uitsluit dat Laura werd tegengehouden na een tip uit Nederland.

De Lange benadrukt dat Laura eerder door de autoriteiten is tegengehouden, toen zij alleen op bijvoorbeeld het IJsselmeer of langs de Nederlandse kust zeilde. 'Maar dat leverde nooit een probleem op, want het is niet illegaal.'

De kinderrechter in Utrecht beslist vrijdag of de ouders van Laura worden beperkt in het gezag over hun dochter. Ze wil alleen de wereld rondzeilen. Haar ouders steunen de plannen voor de twee jaar durende reis.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees