Brons nog hoogste haalbare

Van Tichelt wint brons op WK judo

Van Tichelt wint brons op WK judo

Foto: photo news

Dirk Van Tichelt heeft op het WK judo in Rotterdam bij de mannen -73 kilogram brons veroverd. De Belgische nummer één van de wereld toonde zich in de wedstrijd om het brons te sterk voor de Turk Sezer Huysuz.
Het is voor de 25-jarige Van Tichelt zijn eerste WK-medaille. Vorig jaar veroverde hij in Lissabon de Europese titel, op de Olympische Spelen werd hij vijfde. In Rotterdam was het WK-goud voor de Zuid-Koreaanse titelverdediger Ki-Chun Wang. In de finale was hij te sterk voor de Noord-Koreaan Choi-Su Kim.

Dirk Van Tichelt zat in Rotterdam nochtans lang op koers voor goud. Het nummer één van de wereld bij de -73 kilogram zag zijn tegenstander in de eerste ronde forfait geven. In de tweede ronde won hij met ippon van Aru Mata van Aruba. Ook zijn 1/8ste finale sloot Van Tichelt winnend af met ippon. Toen was de Roemeen Danculea de verslagen man. In de kwartfinales klopte Van Tichelt de Spanjaard Uematsu na een scheidsrechterlijke beslissing.

Maar in de have finales bleek de Noord-Koreaan Kim te sterk. Van Tichelt verloor met ippon.

In de wedstrijd om het brons toonde Van Tichelt zich dan te sterk voor de Turk Sezer Huysuz.

Van Tichelt begon zeer sterk aan de medaillekamp en scoorde al snel een yuko, maar werd ook bestraft. Toen hij even later waza-ari scoorde, kwam het brons heel dichtbij. Er volgden echter nieuwe bestraffingen voor Van Tichelt, waardoor die enkel nog een yuko voorsprong behield. In het spannende slot van de kamp hiel Van Tichelt het hoofd echter koel en bezorgde hij België een eerste medaille op dit WK.

De Belgische vrouwen brachten het er minder goed vanaf. De Cubaanse Bermoy klopte Ilse Heylen in de eerste ronde bij de -52 kg met ippon. Heylen mocht ook geen herkansingen vechten, waardoor haar WK er al na 65 seconden op zat.

Ook Julie Baeyens (-57 kg) heeft haar eerste kamp op het WK niet overleefd. De Belgische, die was vrijgesteld in de eerste ronde, verloor in de tweede ronde met een yuko van de Chinese Ma Yinqnan. Omdat enkel de verliezende kwartfinalistes nog naar de herkansingen mogen, betekende de nederlaag meteen het einde van het toernooi voor Baeyens.
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.