Erdal en Co gevaarlijke terreurgroep

Erdal en Co gevaarlijke terreurgroep
De correctionele rechtbank in Brugge heeft zware straffen uitgesproken voor wie ze aanziet als de leiders van het DHKP-C, volgens de rechtbank een terroristische groep maar geen criminele organisatie. Twee kopstukken van de groepering krijgen vijf en zes jaar effectieve celstraf. Fehriye Erdal en andere leden moeten vier jaar de gevangenis in.
Fehriye Erdal is volgens de strafrechter in Brugge geen onschuldig, idealistisch meisje. Ze staat integendeel symbool voor de gewelddadige strijd die het Turks Volksbevrijdingsleger (DHKP-C) tegen de Turkse staat voert. Die strijd heeft al talrijke mensenlevens gekost. Als belangrijke schakel van de DHKP-C krijgt Erdal vier jaar effectieve gevangenis.

De hoofdman van de groep, Musa Asoglu, krijgt zes jaar, en een ander kopstuk, Dursun Karatas, vijf jaar gevangenisstraf. De overige DHKP-C-leden die in 1999 aangetroffen werden in een appartement in Duinbergen bij Knokke, zoals Erdal, krijgen elk vier jaar. De openbaar aanklager had tien jaar geëist tegen de kopstukken, en vijf jaar tegen Erdal.

Vier beklaagden zijn vrijgesproken, omdat ze niet bewust hebben meegewerkt aan de activiteiten van het Turks Volksbevrijdingsleger.

Het is de tweede keer dat een Belgische rechter de anti-terrorismewet van 1 januari 2004 op een extremistische groep toepast. Eerder gebeurde dat voor de correctionele rechtbank in Brussel met de Groupe Islamique Combattant Marocain (GICM).

De redenering die de strafrechters in Brussel en Brugge volgen, is telkens dezelfde. Wie wetens en willens deel uitmaakt van een organisatie die zijn doel via geweld probeert te realiseren, is strafbaar. Ook al heeft die persoon in België geen enkel misdrijf begaan.

De rechters in Brugge wijzen erop dat de DHKP-C-militanten ,,fanatiek’’ en ,,blijvend gevaarlijk’’ zijn. Hun aanwezigheid op Belgische grondgebied kan niet worden getolereerd.

Aan het gerechtsgebouw in Brugge waren gisteren ook strenge veiligheidsmaatregelen van kracht.

Na deze uitspraak wordt verwacht dat de Belgische justitie het informatiekantoor van de DHKP-C in Brussel zal sluiten.

De burgerlijke partijstelling van de Turkse staat is afgewezen, omdat Turkije geen persoonlijk belang heeft.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees